Lycka

Tack snälla ni för era gratulationer! Jag är så glad, så jag måste tjata lite mer om min osannolika tur.

Första dagen på jobbet har gått, jag har fått mina arbetstider och är så nöjd med allt att jag inte riktigt vet vad jag ska känna. Väntar liksom på smällen, på att något ska hända så allt blir som vanligt igen. Jag har ju, utan att be om det (annat än i mina tankar), fått exakt vad jag önskade mig mest av allt när det gäller jobb.

- Halvtid som förstärkning på den arbetsplats jag helst av allt vill arbeta på där det är sån positiv stämning.
- Några minuters promenad till jobbet. Slutade tre idag, var hemma tio över.
- Precis de arbetstider jag drömt om för att min kropp ska orka. Fyra korta dagar i veckan (slutar tre, två, två och halv ett) och ledig Onsdag så jag hinner återhämta mig och aldrig jobbar mer än två dagar i rad.

Jag brukar ha ont i huvudet och vara helt slut efter en arbetsdag, nästan gråtfärdig ibland, men inte idag. Jag mår så bra. Är medveten om att jag bara jobbat en enda dag där ännu (plus några dagar tidigare som jag vikat där) och inte har hunnit se de eventuella nackdelar som jag i så fall kommer att märka av så småningom. Och det är bara fram till jul jag ska jobba där ("vad vi vet än" säger de). Men ändå. Nackdelar finns ju överallt, kan inte tänka mig att det blir några större problem. Och vad som händer efter jul bekymrar mig inte det minsta just nu.

Hänt i veckan

Snart en vecka sedan jag bloggade. Jag vill, men har inte orkat. Frustrerande, men inget att göra åt.

Det som hänt i veckan är att jag har jobbat, fått ett telefonsamtal som gjorde mig väldigt glad och blivit brunrandig i håret.Angående telefonsamtalet, under två månader har jag arbetat nästan enbart på ett ställe på andra sidan staden, men nu är det slut med det. Jag är dock glad ändå. Gladare än glad till och med. Har nämligen haft sån osannolik tur att arbetsplatsen på fem minuters promenad hemifrån har ringt och bett mig jobba hos dem på halvtid från måndag fram till jul! Jag som fantiserat och hoppats på att just detta ska hända är både förvånad och, som sagt, glad.

Ett par av anledningarna till att jag är lycklig är att jag trivts så väldigt bra de gånger jag jobbat där, plus att det är så nära hemmet och därmed slut med ståplats och trängsel med sjuhundra skolungdomar på bussen en hel timme innan jag börjar på morgonen.

Lever i alla fall

Jorden skulle gått under i fredags, men vad jag har märkt finns den kvar trots att hela helgen gått. Känns lite skönt måste jag säga.

Och jag lever också. Har blivit bjuden på mat i helgen. I fredags av Mudottern och idag av föräldrarna. Igår fick jag laga mat själv. Det var jobbigt men det fick gå.

Och nu är det söndagkväll. Jag missköter bloggen något hemskt, jag vet. Är ledsen för det, men det verkar inte vara något att göra åt just nu. Jag försöker men det tar bara stopp, liksom.

Lovar i alla fall att gå på återbesök till er alla. Senast imorgon.

hörni

Egentligen behöver jag städa bort sommaren från balkongen, tvätta en överfull tvättkorg plus några mattor, putsa fönster, lägga upp gardiner och byta i sovrummet, dammsuga, damma och städa toaletter idag. Plus det gamla vanliga, som laga mat, plocka ur diskmaskinen, fylla den igen och sånt outgrundligt genomtråkigt.

Nääe, fyyyyy... blir trött bara av att läsa det jag skrivit.

Någon som vill försöka slå mig i wordfeud (vet att jag tjatar men jag gillar det där spelet) istället? Ni ser mitt namn i rubriken i så fall. Har redan spelat med flera bloggkompisar. Flera gånger med Krulli, Ida och Jessi. Skoj som bara den. :)


Update 15.30: Ingen vill spela!?!? Känner mig extremt dissad bara så att ni vet. ;D

Pinsamt skitsnack

Anledningen till mina tarmbesvär (IBS) (dåliga magen igår natt) är en funktionsrubbning, tror man. Inte ens läkarna och forskarna vet med säkerhet. Det finns ingen medicin som botar. Precis som vid de flesta sjukdomar blir jag ibland, men inte alltid, sämre av stress. Men stress är INTE orsaken. Det är mycket viktigt att veta då jag ständigt stöter på åsikter om att jag ska lugna ner mig, sluta oroa mig, gå till psykolog, skaffa lugnande mediciner osv. Jag kan vara dålig i magen när jag är hur lugn som helst och de där kommentarerna från folk som tror sig veta stressar mig mer än något annat.

Maten spelar roll. Men, periodvis kan jag äta precis vad som helst utan att bli dålig och ibland kan jag inte äta någonting alls, i vissa fall inte ens dricka vatten, utan att bli dålig. Magen mår bäst när jag struntar helt i att äta.

Nu kommer det pinsamma skitsnacket. 

Mina symtom på IBS är ovanligt besvärliga och jag har därför sedan flera år 25% sjukersättning (sjukpension). Jag får oftast väldigt akuta diarréer. Från noll till hundra på en sekund, om ni förstår, periodvis flera gånger om dagen. Varje dag som jag jobbar äter jag stoppande medel för att förebygga eller stoppa problemet, den senaste tiden 5-6 gånger per dag. Det sätter sig på psyket att hela tiden vara beredd på att springa på toa, så ibland tar jag medicinen i onödan, vid minsta knorr från magen. Jag vet ju aldrig när den menar allvar eller inte. Detta leder till att det till slut slår över och blir tvärstopp i flera dagar och det i sin tur leder till att jag måste ta laxerande medel när jag är ledig (vilket egentligen är förödande för tarmen). Om jag hinner. För ibland "går proppen" plötsligt ändå bara utan förvarning. Om det inträffar när jag jobbar eller gör något annat utanför hemmet betyder det att jag måste ta stoppande medel igen. Ja ni förstår kanske. Jag kommer spricka en vacker dag.

Nu vill arbetsförmedlingen att jag ska marknadsföra mig som en person de får lönebidrag för att anställa. Jag ska alltså berätta för alla chefer jag träffar att de kan få mig nästan gratis, eller till halva priset eller så, på villkoret att jag kanske inte jobbar med så många jättesmå barn (får inte lyfta tungt pga stelopererad rygg), helst har ett schema där dagarna är korta och jag inte behöver vara ensam någon längre stund med barnen. Det optimala vore även att jag är ledig en dag mitt i veckan. För att rent ut sagt vara hemma och skita. Haha. Hur närmar man sig en arbetsgivare med den informationen? Lycka till, säger jag till mig själv.

Varför jag berättar det här i bloggen? Ja, jag ville helt enkelt, för min egen skull, summera hur jag faktiskt har det, nu när jag jobbat ganska mycket ett tag. Jag vill visa mig själv att det kanske inte är så konstigt att jag är helt slut de dagar jag är ledig. Och så tänkte jag att andra med liknande besvär (som googlar på IBS eller colon irritabile) kanske vill läsa.

Ja så var det med den saken. Ursäkta om det blev för närgånget. Jag blir inte generad av att prata om sånt här, men jag vet att andra kan ta illa upp när jag gör det.

Grav minnesförlust

Vaknade i morse i tron att jag, som haft extrema sömnbesvär ett bra tag nu, för en gångs skull sovit som en gris nästan halva natten. Blev dock nyss påmind av Mudottern att jag tydligen spelade wordfeud med henne vid tretiden. Kommer då ihåg att jag faktiskt var rejält dålig i magen några gånger inatt.
Det var ju synd att jag fick veta det. Jag som trodde att jag för en gångs skull var hyfsat utvilad.

Lillgurkan fick som den ville

En söt liten gurka, överbliven
hängde så ensam, övergiven

Den frös så den huttra
Den grina och muttra

"jag lägger mig hellre under kniven"


Nu ska jag äta tzatziki. Mums.

Ge pengarna till mig

"Storvinsterna som förstörde deras liv" kan man läsa i en av kvällstidningarna idag. Ja, stackars människor, säger jag bara. Att det förstörda livet skulle bero på att man själv är en idiot och urusel på att hantera en plötslig vinst är självklart otänkbart. Nej, jag tycker de alla ska slå näven i bordet och kräva omedelbar upprättelse. Stäm storvinsten för bövelen! På ett par miljoner, eller så.

Gurkthriller

Känner mig på gurkisch humör idag så därför får ni se den här hemliga bilden från i somras. Och ni skulle bara veta vad som hänt Lillgurkan! Kanske berättar senare om ni lovar att inte anmäla mig för gurkvårdsnämnden.

Känns rätt lugnt

Så har jag jobbat ett par dagar igen då, lite småfeber till trots. Känns bara för dumt att vara sjuk när man är vikarie för de som är sjuka. Vikarien ska vara frisk, så är det bara.

Känner mig upplyft efter ett besök på arbetsförmedlingen den här veckan. Visst är det konstigt, UPPLYFT efter ett besök på arbetsförmedlingen. Jag får alltid en ny handläggare. Alla har varit hjälpsamma och dessutom supertrevliga och roliga ("för att du är så trevlig själv och så märks det att du vill jobba" sa handläggaren) och jag som har två (osynliga) "funktionshinder" fick efter lite förhandlande en hel halvtimme med den av jobb överbelamrade handläggaren. Han klämde in mitt möte mellan ett möte som egentligen slutade kl 14 och ett annat som började kl 14.15. Kvart i två föste han ut besökaren före mig.

Det är ju egentligen vansinne och jag fattar inte själv att jag ändå känner mig så nöjd när jag kanske borde vara förbannad, men det har nog både med min egen inställning och med handläggarens sätt att göra.

För att sammanfatta;

- Jag har stor förståelse för hur det är att vara överbelamrad med jobb som de är på arbetsförmedlingen.
- Jag förväntar mig inte att "någon" kommer att söka upp mig med en fast anställning som gjord för mina behov.
- Tycker snarare det är rätt att det hänger på mig själv att hitta ett arbete (även om jag skulle önska att AF hade tid att vara mer aktiva för min och alla andra arbetslösas skull).
- Som "funktionshindrad" har man flera möjligheter till ekonomiska stöd till eventuella arbetsgivare för att lättare få en anställning.
- Handläggarens peppning och uppmuntran fick mig att tro att allt är möjligt.

Dessutom bidrar det självklart till mitt lugn att jag liksom råkat "fastnat" på en arbetsplats där anställda är sjuka hela tiden, och de tycks inte ha några planer på att släppa taget om mig för tillfället.

Jag är någon annan, liksom

Ända sedan jag började blogga hösten 2009 har jag märkt på alla dessa "varifrån har du besök nu"-funktioner som vissa bloggar har, att min dator alltid anser sig befinna sig på en helt annan ort än den egentligen befinner sig på. Vet inte om den gör så med flit eller om den bara är allmänt förvirrad. Men jag gillar det. Att den hjälper mig att luras lite grann helt oskyldigt sådär.

Jaha, nu har jag visst en ny läsare från Blablastan, tänker blogginnehavaren, och så är det egentligen jag från Enheltannanstad som är där och snokar. Haha.

Ropar inte hej


Jag ber om ursäkt, men jag måste få prata av mig. Är sååå himla förkyld! Ja ja, jag hör era suckar, men det struntar jag i. Det är minsann ingen VANLIG förkylning jag drabbats av... Det MYCKET värre, så det så!

Känner mig som gurkplantan. Risig och vissen alltså, ifall ni inte förstod. Är dock något bättre än igår. Inte lika febrig. Än så länge. Var kaffesugen när jag vaknade, det är ett gott tecken tror jag.

Undrar förresten hur Lillgurkan mår där ute hos sin risiga planta till mamma. Han kanske också blir förkyld, det har ju varit frostnätter. Dags att ta in honom för vintern nu kanske?

Bongotime

Kämpade mig igenom fredagen med frossa och huvudvärk på jobbet, men sedan dess har jag legat (jätte-)sjuk och har fortfarande förkylningen från hell med feber och allt. Jag säger bara en sak, män talar om sina förkylningar, men då skulle de veta hur det är när en kvinna drabbas av en riktig mansförkylning! Herregud alltså.. stackars mig.;) 

Trots allt så har jag inte glömt uppdraget som vi medlemmar i Bongoföreningen fått av föreningens ständiga ordförande Krönikören. Vi ska alltså berätta om ett tillfälle då vi inte trodde våra ögon och öron. Freja, som var den som skickade utmaningen vidare till mig berättade en sån häpnadsväckande historia att jag blev lite handlingsförlamad. Har tänkt och tänkt och det finns en berättelse som jag inte kan släppa. De flesta som hör oss berätta den häpnar, så den borde kvala in under temat. Nu har jag redan berättat om den perioden i vårt liv, här. Men det är två år sedan, och jag tänkte, jag har fått nya läsare, så hoppas det är ok att jag kopierar och berättar för er ännu en gång:


Mumannen och jag har jobbat som dräng och piga. På riktigt. Det är faktiskt sant:

Vi fick båda jobb på en herrgård trots att vi berättade att jag var gravid och eftersom stor arbetslöshet rådde på den tiden (80-talet) var vi överlyckliga att vi fått jobb på samma ställe. Lönen var urusel, men bostad i ena flygeln ingick. Det kunde helt enkelt inte bli bättre, så vi tog vårt pick och pack och flyttade från Värmland till herrgården i Uppland. Det var som att hamna i en tidsmaskin. Vi förflyttades till 30-talet över en natt.

Mitt jobb var att sköta hushållet och min chef var den 92-åriga modern i huset. Varje dag fick jag dammsuga och damma det stora huset, piska mattor, putsa fönster och skura golv. Laga mat och diska gjorde jag också. Ja, allt som hör ett hushåll till. Det var väldigt noga hur dessa uppgifter utfördes. Disken skulle stå på ett visst sätt i diskstället, plastpåsar tvättas och hängas på tork, alla småprylar lyftas på vid den dagliga damningen, ja allt skulle ske på den gamla damens sätt annars blev hon inte rolig att umgås med, milt sagt. 

Jag var verkligen pigan, och fick utstå än det ena och det andra, t.ex att bli nypt i baken av gårdsägarens vän. 

Det togs för givet att jag skulle fortsätta jobba när vårt barn var fött och dum och oerfaren som jag var trodde jag att det skulle gå bra. Nu hann vi dock inte så långt, utan efter ett par månader fick jag blödningar, blev sjukskriven och fick order om att tillbringa resten av graviditeten liggande.
Den gamla damen blev oerhört upprörd när hon fick veta detta. Vem skulle nu sköta om hennes hem? Att jag riskerade sent missfall var inget som verkade bekymra henne.

Mumannens sysslor var att sköta om lantbruket. Hans chef var sonen i huset, en avdankad militär som levde kvar i 30-talet. Varje morgon var det uppställning på ladugårdsbacken där gårdsägaren gav order om dagens arbetsuppgifter, trots att alla redan visste precis vad som skulle göras. Ständig jour ingick i arbetet då rymmande kor behövde fångas in på nätterna.

Nu var det ju så att jag blev sjukskriven och vi fick då veta av herrskapet att vi inte fick bo kvar på gården. Bostaden var avsedd för den som skötte hushållet så det var bara att flytta. Jag kan inte påstå att vi var ledsna precis, utan vi flyttade så gärna. 

Mumannen jobbade kvar så länge han var tvungen och slutade efter några månader när han fått ett normalt jobb.

Flera år senare åkte vi förbi herrgården och gissa vem som var ute på promenad. Jo, den gamla damen som måste ha uppnått en ålder av närmare hundra år.

En osannolik erfarenhet som vi numera kan skratta åt.

Nu skickar jag Bongoklubbens stafettpinne vidare till Yohanna i Las Palmas.

Lilla Mu-dagen

I lördags umgicks jag med Lilla Mu hemma hos henne medan resten av familjen åkte och köpte en ny fin blå bil.

Lilla Mu är lätt att umgås med. Ingenting är besvärligt och man får så bra hjälp hela tiden. Hon visar var allt finns, som byxor och sånt. Och hon visar var allt ska ligga när man har diskat, som äggskäraren och sånt. Och hon vet vilken mössa hon ska ha när hon går ut, och hon hittar till gungorna och hem igen.

Ni kan få se lite vad vi gjorde.

Sorterade tjugolappar, femtilappar, hundralappar, femhundralappar, tiokronor, femkronor och enkronor mycket noggrant.

Kikade fram så farmor fick fota.

Hittade bär som bara fåglar får äta.

Plockade en maskros till farfar, en till mamma, en till pappa och en till farmor.

Pratade om dagiskompisar och sa den längsta mening farmor någon gång hört från Lilla Mu. "Ja vill fölla mä hem till Sigrid", sa hon sorgset och sjönk ihop flera gånger i några mycket djupa suckar.

Råkade bita i tummen. Det var verkligen inget att skratta åt.

Här skrattar vi åt något annat.

Sedan läste vi nya Barbapappaboken tio-femton gånger. Och några andra böcker några gånger också.

Satte en lapp på näsan.

Och så gjorde vi en massa annat, som ni inte får veta. Några hemlisar måste man ju få ha.

Glad morgon

Eftersom jag vaknade förkyld och hängig idag blev jag väldigt glad när jag slog på datorn och upptäckte att det faktiskt är torsdag! Vilket innebär ledigt och sedan bara en kort dags arbete innan helg. Jag som fick för mig att det var tisdag och att jag skulle jobba flera dagar till.

Och så är jag otroligt glad för att min favoritarbetsplats, fem minuters gångväg hemifrån, ringer hela tiden och undrar om jag kan komma och jobba. Mindre glad av att jag oftast får tacka nej just nu eftersom jag redan är uppbokad på andra sidan stan. Men nu har de fått mina tider och från och med om tre veckor har jag ännu inget inbokat och då ska de vara min första prioritet, det har jag bestämt.

Och så är jag glad att jag faktiskt, än så länge, har lite blogglust idag. Lite bekymrad över att jag inte får till något Bongoinlägg, men jag ska försöka om en stund. Får väl se hur glad jag är efter det då.

Hej hörni

Tänkte att det var dags att höra av mig efter en dryg veckas bloggfrånvaro. Eller, jag är snarare mer eller mindre tvingad av Mudotter med sambo, som verkar tycka att det är min uppgift i livet att underhålla dem med inlägg varje dag. ;D

Vill i alla fall berätta att det går att leva utan att blogga.
Det går till och med att leva utan att slå på datorn varje dag.

Det har inte varit en medveten bojkott från min sida, utan det har mer varit så att tröttheten anfallit som ett slag i magen varje gång jag närmat mig datorn. Ni vet, så där som det kan kännas när det bara blivit alldeles på tok för mycket av någonting och det som normalt är väldigt roligt bara känns som en belastning, och man inte har något annat alternativ än att lyssna på sig själv.

Vi får se om jag är tillbaka på allvar eller inte. Bongoklubben kallar och vill att jag ska berätta om någon konstig och häpnadsväckande händelse som jag upplevt. Jag förvånas varje dag men om det är något värt att berätta återstår att se. Ska försöka återkomma med det senare idag. Eller imorgon. Eller så.

RSS 2.0