Barnen på mitt jobb säger förskola

Folk får säga dagis för mig. Jag blir inte arg eller så.
(Trots att det egentligen heter förskola sedan länge och trots att jag själv jobbar på förskola och trots att förskolan utvecklats sedan "dagistiden" och numera är en egen skolform med läroplan och krav på högskoleutbildad personal)

Jag antar att man inte kan begära att andra hänger med i utvecklingen av ens egna arbetsplats, utan man får nog räkna med att det kan ta uppemot femtio till hundra år för vuxet folk att förstå.

Men, när jag ser tv4:s nyhetsrapportering om förskolan som brinner och reportern säger både dagis, daghem och dagisbarn i en och samma mening, då kan jag inte låta bli att tycka att det är urdåligt att inte ens media kan kalla förskolan vid dess rätta namn.

Men som sagt, annars blir jag faktiskt inte alls arg. Bara lite konfunderad ibland. "Öppna förskolan" går folk till med sina bebisar, men när barnen börjar vanliga förskolan blir det plötsligt för jobbigt/svårt/tråkigt (eller vad?) att säga.

Kommentarer
Postat av: Ama de casa

Nej, du reagerar inte alls på det där med dagis. Hade du gjort det så hade det väl blivit ett inlägg om det i bloggen? ;-)

2012-04-13 @ 11:09:17
URL: http://amacasa.wordpress.com/
Postat av: Gun

Ama de casa: Reagerar gör jag ju, med att bli konfunderad, som sagt. ;)

2012-04-13 @ 11:32:17
URL: http://horni.blogg.se/
Postat av: Diana

Haha Ama. :)

Detta är ett sånt inlägg som brukar få stanna i utkast va? ;)



Jag säger faktiskt dagis, men så har jag ju inga egna knattar som går där. En fråga till dig som säkert vet. Säger man förskolemamma åt de få dagmammor som finns kvar?

2012-04-13 @ 11:33:55
URL: http://decdia.blogg.se/
Postat av: Gun

Diana: Det heter dagbarnvårdare. Och det hette det redan på den tiden jag jobbade som dagbarnvårdare, från 1987 och ca 12 år framåt. ;)

2012-04-13 @ 11:38:53
URL: http://horni.blogg.se/
Postat av: Thakock

Dagis låter gulligt :P

2012-04-13 @ 12:49:58
URL: http://briadlover.blogg.se/
Postat av: LiLo

Vet du vad jag tror?

Att det är en generationsfråga...

Jag menar min mamma sa "barnkrubba" och "småskola" väldigt länge, det tyckte vi var konstigt och fel!

Så jag kommer nog troligtvis att vara sån jag med, hålla på och säga dagis...

2012-04-13 @ 13:25:14
URL: http://www.kucke-li-lo.bloggplatsen.se
Postat av: Gun

LiLo: Det stämmer, men är inte hela sanningen. Även unga säger dagis.

2012-04-13 @ 13:38:33
URL: http://horni.blogg.se/
Postat av: Gun

LiLo: Och media.. det irriterar mig att de är så okunniga.

2012-04-13 @ 13:52:26
URL: http://horni.blogg.se/
Postat av: krulli

Jag tror att man säger det för det var där man själv var. Jag tror heller inte att det är på något sätt nedsättande eller nedvärderande.

Även om dagis mest var en förvaringsplats för barn och förskolan är det inte.

2012-04-13 @ 14:03:02
URL: http://krulli.se
Postat av: Svorskan

Det är nog som man inte tänker sig för och kanske inte bryr sig om skillnaden. Jag tycker att dotterns dagis/förskola har varit toppen oavsett vad jag kallar det. Och jag beundrar alla människor som arbetar med andra människor, stora som små. Men media borde som du säger använda rätt ord och beskrivning.

2012-04-13 @ 14:12:53
URL: http://svorskan.se
Postat av: Gun

Krulli: Jag tror du har rätt och det är därför jag inte blir arg på folk.

Tycker dock, som sagt, att vi har rätt att heta det vi heter i media.

2012-04-13 @ 14:14:16
URL: http://horni.blogg.se/
Postat av: Patrik

Det kunde ha varit värre, reportern kunde ha sagt barnhem om han nu tyckt att det varit ett hem för barnen på dagarna.



Fast så där är det ju med nästan allt i nyhetsflödet. Är det något som man vet något om så inser man ganska snabbt att de som rapporterar har ungefär noll koll och att det som rapporteras ofta inte stämmer med verkligheten.

2012-04-13 @ 14:16:55
URL: http://bloggliv.ws
Postat av: Patrik

...Jag säger förresten lekis, så hette det när jag gick på förskola. Jag kommer nog att lära mig om hundra år att det inte heter lekis fortfarande.



Förresten så brukar(brukade) jag ju köra grävmaskin, det är lika illa där. Den får oftast heta "grävskopa" fastän grävskopa bara är ett redskap (skopan) som används på grävmaskinen.

2012-04-13 @ 14:20:52
URL: http://bloggliv.ws
Postat av: Gun

Patrik: Jag gick också på lekis för sexåringar. Det heter förskoleklass numera och är en egen frivillig skolform.

2012-04-13 @ 14:29:20
URL: http://horni.blogg.se/
Postat av: Diana

Sv: jag kan bara tycka att det är lite löjligt med alla dessa namnbyten. Bara de tio åren jag jobbat inom vården så har vi gått från patient till brukare till vårdtagare och nu det senaste -kund. Men det är ju exakt samma grej...

2012-04-13 @ 14:32:01
URL: http://decdia.blogg.se/
Postat av: Gun

Diana: Ja, men det har hetat dagbarnvårdare i minst 25 år och förskola från -98, det tycker inte jag är att byta namn ofta.

Och exakt samma grej är det inte när det gäller förskolan.

Dagis= Förvaring av barn mest för föräldrarnas skull.

Förskola= För barnens skull, en egen skolform med läroplan.

2012-04-13 @ 14:55:21
URL: http://horni.blogg.se/
Postat av: Beate

Ooooooops!!! Nu har jag ju inga barn - alltså har jag världens bästa ursäkt, men jag visste faktiskt inte att det officiella uttrycket är "Förskolan". Vi har några sådana i närheten och där står t o m skyltar som säger "dagis".

Åsså ser man ju många förskolebarn ute på stan med sina söta reflexvästar å då säjer alla "dagisbarn", "dagis" och "dagisfröknar".

Bra att du tar upp det!!! Att TV4 inte har koll är dock skandal.



PS. Jag reagerar precis som du när någon säger: "h*n är handikappad". Det heter "funktionshindrad", inget annat. Å varför heter det då fortfarande - helt officiellt - Handikappidtrottförbundet... DS

2012-04-13 @ 21:17:36
URL: http://bp-computerart.blogspot.com
Postat av: Jenny

Jag säger gärna dagis...då blir det lättare att skilja det från öppna förskolan och dessutom var det lättare för min lille pojke att säga dagis när han var ett. Sen så är det nog lite det också att det känns bättre att lämna små barn på "dagis" som låter mjukare och mer som att det handlar om lek än på "förskola" som låter mer krävande.

2012-04-14 @ 08:33:48
Postat av: Gun

Jenny: Det är nog många som resonerar som du och tycker dagis låter mjukare och trevligare.

För mig som jobbar där känns det naturligt att kalla förskolan förskola. Dagis känns inte nedvärderande för mig, men förskola känns som ett "uppvärderande", både av själva förskolan, barnen och av pedagogerna, om du förstår vad jag menar. Man tar småbarns utveckling och lärande på allvar.

Leka får de göra, oavsett vad det heter. :)

2012-04-14 @ 09:28:06
URL: http://horni.blogg.se/
Postat av: Jassieofficial - En Blogg för ALLA!

Men vad är det för skillnad egentligen? Ni gör ju exakt samma sak som ni gjorde när det hette dagis ;)

2012-04-14 @ 11:38:11
URL: http://jassieofficial.blogg.se/
Postat av: Gun

Jassieofficial- En blogg för ALLA!: Nej, det gör vi inte. Om du läser inlägget och kommentarerna ordentligt så kanske du förstår. ;)

2012-04-14 @ 11:46:29
URL: http://horni.blogg.se/
Postat av: Britt

Jag kallar det dagis när jag pratar med barnen ibland, men de vet att de går i förskolan. När jag pratar med kollegorna blir det 50/50 och skulle jag prata med media säger jag alltid förskola. Likadant är det med skola...med ungarna kallar jag det plugget och med kollegorna plugget eller skola...men när det gäller i skrift/media kallar jag nog det för skola. Sexårs säger vi om förskoleklassen... Finns ju de som säger låg-och mellanstadie fortfarande.



Ska försöka skärpa till mig. Chefen ger mig lönesänkning när jag kallar det dagis i dagligt tal. Jag har sagt åt henne att jag även låter barnen kalla mig fröken...de behöver inte säga pedagogen. Jag blir väl utan löneförhöjning.

2012-04-15 @ 17:28:42
URL: http://brittsbetraktelser.blogspot.com/
Postat av: Mamma född på 70-talet

Nej Gun.
Det officiella namnet har varit förskola betydligt längre än så, förskola blev det officiella namnet redan 1982 eller 1983.
Jag minns tydligt de svarta plastbokstäverna som formade orden Norrby Förskola på fasaden på den förskola där jag gick på 1980-talet.
Diskussionerna om att verksamheten skulle heta förskola
började dock redan på 60-talet eller rentav ännu tidigare.
Du säger att du vill uppvärdera yrket genom att det rätta namnet ska användas?
Men själv nedvärderar du ju det arbete alla professionella kollegor utfört i många decennier genom att indirekt påstå att det var först 1998 man började ta barns lärande och utveckling på allvar i förskolan och att det innan dess mest handlade om passning så att föräldrarna skulle arbeta.
Så är det verkligen inte. Man tog i allra högsta grad barns lärande och utveckling på allvar på den förskola jag gick på under 80-talet och jag har många generationskamrater över hela landet som kan vittna om samma sak. Ren barnpassning var det möjligtvis tal om under första halvan av 1900-talet.
Många barn lärde sig förmodligen mer i förskolan på 80-talet än idag. Men det är knappast förskollärarnas eller läroplanens fel utan beror förstås på att barngrupperna oftast är så stora att de mest basala omsorgsbehoven inte blir tillfredsställda (att man kastat ut alla barnskötare på många ställen gör knappast saken bättre) och då skapar man inte rätt förutsättningar för lärandet.
Mashlows behovstrappa helt enkelt. Är inte barnen mätta, torra och rena i blöjan, utvilade och får den fysiska närhet som 1 och 2-åringar såväl behöver är det mycket svårare att tillgodogöra sig det som står i läroplanen.
Jag är jätteglad och tacksam att jag fick gå i förskolan på 1980-talet då det inte anågs fult och som slöseri med skattepengar att strössla medel över offentlig sektor.

Svar: Tack för din kommentar, du har säkert rätt. Var inte min mening att nedvärdera förskolan alls, tvärtom, vet inte vad jag har skrivit för att du ska uppfatta det så, men är ledsen om jag uttryckt mig konstigt. Håller med dig om att de stora barngrupperna och den dåliga ekonomin är ett stort problem. Själv har jag slutat jobba på förskola. Jag orkar inte längre, jag blir sjuk.
Hörni!

2013-09-13 @ 11:09:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0