Jag ritar, men det räcker inte

Vilken helg det har varit. För mig har den varit lugn och helt normal, men Mumannen har varit tvungen att åka de två-tre milen till jobbet för fjärde gången nu, och ska dit ikväll igen, om han ens hinner hem emellan. Det är fårtarmar från Mongoliet, och hundar från Colombia till karantän, och gud vet vad som han måste ta hand om.

På tal om att jobba, så skulle det vara skönt att få ett jobb nu. Någon som har ett åt mig? Alternativt en rejäl summa pengar? Så rejäl att jag kan ägna mig åt tecknandet utan krav på stadig inkomst.

Jag kommer aldrig kunna leva enbart på tecknandet. Jag jobbar för långsamt som det är nu, och blir handlingsförlamad om jag känner press. Vänta på inspiration är ingen idé, utan jag måste sätta mig med pennan och blocket och bara börja, och se om det blir något. Ofta blir det ingenting, och då är det bara att ge upp och försöka senare.

Det är inte bra för mig att gå hemma så här. Jag försöker njuta av ledigheten, men det är svårt. Det blir liksom ingen ordning på mitt liv. Inga rutiner. Jag blir så arg på mig själv. Jag hade ju tänkt hålla i rutinerna, äta bra, träna mycket, lägga mig tidigt, rita mycket och komma på vad jag vill med mitt liv.

Ritar mycket gör jag ju, och det är jättekul att ha kommit på det här nya med serier, men annars kommer jag ingen vart, det har låst sig helt. Jag vaknar på nätterna med panikkänslor, glömmer att äta, tränar för lite och har ingen aning om vad jag vill. Det vore skillnad om jag visste att det skulle vara så här nu, då skulle jag kunna vila i den vetskapen och bara ägna mig åt tecknandet. Men jag måste ju ha ett jobb, eller börja en utbildning, eller så. Plugga är ett mycket möjligt alternativ, men vad ska jag plugga? Flera års studier vill jag inte ge mig in på, men ett år, eller två kanske. 

Tankarna mal i skallen. Och jag vill egentligen bara rita.

Kommentarer
Postat av: Ama de casa

Låter väldigt jobbigt det där...

Jag skolade ju om mig från bajskrattare (djurvårdare) till programmerare. Det som gjorde att jag ens vågade prova (hade aldrig ens sett en dator då) var just att utbildningen bara var ett år lång. Men nuförtiden verkar dom vilja hålla folk i skolbänken så länge det bara går.Hoppas du kommer på vad du vill göra snart, och att du FÅR göra det också!Kram!

2010-11-21 @ 12:31:25
URL: http://amacasa.wordpress.com/
Postat av: Ama de casa

Åssa var jag FÖRST! :-D

2010-11-21 @ 12:31:51
URL: http://amacasa.wordpress.com/
Postat av: Svorskan

HUR vet du att du inte kan leva på att rita? Har du verkligen försökt strukturera upp det? Vilka rit-jobb vill du ha? Hur skall du kunna få de? Hur lägger du upp det? Vilken info behöver du för att rita på beställning? Vart går gränsen på vad du vill ta på dig och inte? Hur många timmar kan du tänka dig att rita i snitt per dag? Vad borde du få för det du gör? Hur mycket MÅSTE du ha för att få ihop det? Och med kreativt arbete tar man inte enbart betalt för tiden man sitter med pennan i handen, man tar betalt för den tiden man är kreativ också. Från första kontakt med kunden, all tid du lägger på att fundera och sen för själva utförandet. Porto och andra kostnader måste också ligga i priset. Du kanske har tänkt så konkret? Och om inte så tvingar jag dig nu!! :D

Sv: Precis! Det är ljudet av skidor och kommenterandet och folk som klappar och jublar som är så avkopplande och trevligt. 50km är min favorit. :D

2010-11-21 @ 13:01:43
URL: http://svorskan.se
Postat av: Selma

Jag vill helst skriva och klia hunden jag, i alla fall ganska ofta.

2010-11-21 @ 13:06:03
URL: http://frunatmaken.wordpress.com
Postat av: Beate

1. Stackars Muman! Hoppas han får bra betalt för mödan. Jag menar vem vill (frivilligt)ta hand om fårtarmar - var dom än kommer ifrån.2. Nu till dig och ditt problem, som inte är ett problem egentligen. Svorskan säger ju ungefär vad jag kommenterade förr. Du ritar när du känner för det spontant bara sådär. Lägg ritningarna på hög. Du borde ju redan ha en massa. Kolla svenska dags-/kvällstidningar på nätet och mejla olika exempel. Sedan väntar du på en reaktion.

Om jag kommer ihåg rätt så jobbade du ju bara 50% (eller var det 25%). Om du vill fortsätta med den arbetsmängden ser jag inte det minsta problemet med att du kan leva på dina underbara illustrationer.

Men som sagt - tidningarna kommer inte till dig, du måste ta första steget. Du har ju ingenting att förlora - bara att vinna. Så go for it.PS. Sluta gnaga under nätterna, det ordnar sig, det vet du!. DS

2010-11-21 @ 13:16:21
URL: http://bp-computerart.blogspot.com
Postat av: Svorskan

Sv: Testa att ta med dig dina ritningar, teckningar etc till de största reklambyråerna i stan och fråga de var de tror du kan jobba med? Fråga de om vilken utbildning DE hade tagit? De flesta där är ju kreativa människor på olika sätt och vis och kan ha tankar och idéer som är bättre pga den insikten de har via sitt arbete? Man vet ju aldrig?

2010-11-21 @ 13:25:07
URL: http://svorskan.se
Postat av: Thakock

Kan du inte rita bilder till barnböcker?

2010-11-21 @ 13:40:40
URL: http://briadlover.blogg.se/
Postat av: sara - Glitterögon

Skicka in dina alster till bokförlag som ger ut barnböcker. Inte helt otänkbart att du får publicerat ju :)

Det är ju så svårt det där, och jobbigt. Att oroa sig över framtiden och inte veta ut eller in. Jag är ju i samma sits. Vill inte heller gå en milslång utbildning, men som det ser ut är just det den enda utvägen för att få ett bra jobb. Och det känns tröstlöst lite grann.

2010-11-21 @ 14:09:00
URL: http://glitterogon.wordpress.com
Postat av: Nattyxne

Äntligen kan jag komma in på din blogg, det har krånglat hela dagen. Så gomorron gomiddag gokväll! :-) Ang. planlösheten så känner jag väl igen mig, det är så lätt att fastna i att tänka på allt man borde, men inte gör. Kanske satsa på att få in en grej i taget i taget i rutinerna och inte allt på en gång? Tecknandet verkar ju vara på god väg iaf. :-)

2010-11-21 @ 19:54:24
URL: http://kasdunochbaldrian.blogspot.com/
Postat av: ida

okej, var vill du jobba? stad alltså. och med vad vill du ABSOLUT INTE jobba?

jag råkar nämligen vara lite av en expert när det gäller att hitta jobb :)

det här ska vi fixa!

2010-11-21 @ 20:06:43
URL: http://www.chavita.devote.se
Postat av: Ellis

Åh är lika vilsen som du. Jag hatar o tänka framåt men så less på att va fast där ja är nu, utan mål, utan något.. Bara tar en dag i sänder.

2010-11-21 @ 20:30:08
URL: http://ellisu.blogg.se/
Postat av: Ellis

Åh är lika vilsen som du. Jag hatar o tänka framåt men så less på att va fast där ja är nu, utan mål, utan något.. Bara tar en dag i sänder.

2010-11-21 @ 20:30:35
URL: http://ellisu.blogg.se/
Postat av: Robert

God kväll! Vet PRECIS hur du känner det för tillfället(tror jag). Kan bli väldigt jobbigt att bara gå hemma. Tycker du fick bra tips däruppe bland kommentarerna. :)

2010-11-21 @ 20:40:18
Postat av: Gun

Robert: Det går upp och ner tycker jag. Nu när det har gått en tid börjar jag känna mig stressad.

2010-11-21 @ 21:30:49
URL: http://horni.blogg.se/
Postat av: Mia systeryster

Man kan det man vill om man vill något riktigt ordentligt! Det tror jag på. Du kommer att komma på vad du vill. Med dina talanger kommer du att lyckas;) Kram

2010-11-21 @ 21:44:36
URL: http://systerystesagbok.blogg.se/
Postat av: Anonym

Jo, i långa loppet är det alltid skönare att gå iväg och göra nåt om dagarna. :)

2010-11-21 @ 21:51:01
Postat av: Diana

Det låter som om du är på väg in i en dålig fas. har du någon att prata med så att du kan fånga upp det i tid?

Jag är också sån, läggs det någon som helt press på mig så får jag fullständig panik och det låser sig helt. Och det kan vara små skitgrejer med.

2010-11-21 @ 22:39:48
URL: http://decdia.blogg.se/
Postat av: Britt

Aldrig har jag fått så lite gjort som de gånger jag varit arbetslös. Har aldrig kunnat njuta av den ledigheten eller passat på att göra allt det man inte hinner när man arbetar. Jag har vänt på dygnet och bara blivit sittande vid TV:n.Det finns ju allt möjligt man kan jobba med i denna värld. Finns det inte någon möjlighet att få prova på lite olika saker? Bläddra lite i Lernias katalog och titta på de kortare utbildningar som finns. Jag själv känner att när jag arbetar kreativt gör jag inget kreativt privat. Vill helst ha ett jobb som är lagomt kreativt så att inte all kraft går till jobbet.

2010-11-21 @ 23:16:43
URL: http://metrobloggen.se/brittsbetraktelser
Postat av: Robert

Du har ingen möjlighet att få komma ut på nån slags passande praktik? :)

2010-11-21 @ 23:19:55
Postat av: Gun

Robert: Jo, men inte förrän jag är arbetslös på riktigt och fått skriva in mig på arbetsförmedlingen. Jag har lön till 17 februari, och innan dess gäller inga försäkringar vid ev praktik. Det var därför jag försökte få skriva in mig i förväg..

2010-11-21 @ 23:39:54
URL: http://horni.blogg.se/
Postat av: Ida

har du haft en bra dag? :)

2010-11-21 @ 23:47:38
URL: http://ipeterson.blogg.se/
Postat av: Mohammed

Tack Gun! Alltid kul att höra. Speciellt av dig som har kikat in då o då sen vi började :)

2010-11-22 @ 00:07:19
URL: http://cherinomohammed.blogg.se/
Postat av: Karin

Åh, vad jobbigt! :(

Men jag tycker som många andra här, att du borde försöka höra med förlag och reklambyråer.

Kanske kan du leva på det du vill göra. :)

Så duktig som du är så tror jag faktiskt det borde gå hur bra som helst.

2010-11-22 @ 05:48:10
URL: http://karin.hermansro.se
Postat av: KAJ ♥

Gud vad jag känner igen mig...

2010-11-22 @ 19:06:23
URL: http://kajsworld.wordpress.com/
Postat av: Heidi

Jag är övertygad att du kan tjäna pengar via dina teckningar!! Skicka runt till förlag o reklambyråer. Om jag skriver texter kan vi ge ut barnböcker :)

2010-11-22 @ 23:52:42
URL: http://webmum.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0