Styr dina tankar och förändra ditt liv.

Jag har varit utanför hemmet på egen hand idag, för första gången sedan operationen. Tog bussen till stan och promenerade i snömodden en bra bit dit jag skulle. Det gick ju bra, men vissa människor var jobbiga! Fattar de inte att jag är ganska nyopererad? Nej, det fattar de inte såklart. Det syns ju inte på mig att jag inte kan slänga mig åt sidan bara för att de ska fram. Hade jag gått med kryckor kanske de hade fattat, men nu behövs inga kryckor längre.  

Det var inget spännande jag var iväg på idag, som ni verkar hoppats på. Eller i och för sig beror det på hur man ser det. Jag var på KBT-behandling. Det är intressant och jättebra om man har en bra terapeut, som min.

Ni vet kanske att KBT betyder kognitiv beteendeterapi, och går ut på att förändra sitt tankemönster för att förbättra det psykiska tillståndet. Man får lära sig hur man kan styra sina tankar och därmed förändra sitt liv. Jag jobbar utifrån en bok, "De tio dummaste misstagen klyftiga personer gör, och hur man undviker dem" av Arthur Freeman och Rose Dewolf. Den är superbra och lättläst. Man måste inte gå på behandling för att ha nytta av den, utan den är bra för alla som vill förbättra sitt psykiska mående. Jag köpte boken HÄR för 39 kr.Boken innehåller bl.a ett test där man tar reda på vilka "misstag" man ska koncentrera sig på att jobba med. När jag gjorde testet visade det sig att jag bl.a är perfektionist. Jag ställer för höga krav på mig själv. Andra är jag snällare mot. Jag har så höga krav på mig själv att jag tvivlar på att jag ska klara av det och ingenting blir gjort, ett vanligt fenomen hos en perfektionist.

Först trodde jag att det var fel på testet. Slarviga jag kan inte vara perfektionist! Men ju mer jag läste i boken desto mer förstod jag att det är sant. Jag har inte utbildat mig, jag har inte tagit körkort, jag har inte tagit tag i min konstnärstalang på allvar osv. Jag har alltid varit arg på mig själv för det, och undrat vad det är för fel på mig, och nu är jag nära svaret, och kanske kan göra något åt det med hjälp av att förändra mina tankemönster. 

Perfektionism är inte mitt enda problem, utan oro är väl det jag ser som mitt största och jobbigaste bekymmer. Det är hemskt att vara en sån som oroar sig hela tiden. Jag orkar inte med det längre, utan ska försöka förändra det också. Nu har jag fått i uppgift till nästa gång att skriva ner alla situationer där jag känner oro. Jag ska skriva mina känslor och tankar och skatta dem från 0-100.

 

Vi får väl se hur det går. Om jag inte klarar av det, kan jag inte gå dit nästa gång, perfektionist som jag är....;)


Kommentarer
Postat av: Em

Och nu oroar du dig för att du inte klarar av det och kanske inte kan gå dit nästa gång? ;)Att komma på automatiska tankar är rätt svårt tycker jag, de hinner ofta komma och gå utan att man är medveten om det. När man väl börjar få tag på de blir det jätteintressant! När jag kom på mig själv med olika saker så började jag förstå hur jag påverkade mig själv och insåg att jag enbart med tankens kraft kan uträtta jättemycket. Därför är jag också snabbt ute och ber folk sluta om de håller på att ursäkta sig eller liknande. Till ex om man lägger ut en bild på sig själv i bloggen och börjar ursäkta sig för hur man ser ut. Det att man faktisk ursäktar sig påverkar ens egen hjärna negativt. Ursäkta sig skall man enbart göra om man har gjort något fel. Nu blev jag långrandig.. :DJag har i varje fall stor tro på KBT och detta med automatiska tankar och tankens kraft. Och jag själv tyckte det var roligt att jobba med och har man först gjort det en gång, så vet man hur man kan göra när man kommer på något annat att jobba med.

2010-01-19 @ 15:22:53
URL: http://egoinasmamma.nu
Postat av: Ama de casa

Verkar ju bra, men så svårt! Att "erkänna" att man känner oro för saker och ting skulle vara svårt för mig. Fast det gör jag nog hela tiden, Anders brukar ofta kalla mig "Sissy" (fast på ett snällt sätt) och en av mina vanligaste meningar är:

"Det kommer aldrig att gå!". Och då oroar jag mig även för andra...

Den där boken kanske jag borde slå till på...Vad skönt att din första egna utflykt gick bra :-)

Kram

2010-01-19 @ 15:27:01
URL: http://amacasa.wordpress.com
Postat av: sandra

skulle nästan tro dem gjort en kopia av dig när dem gjorde mig..??

2010-01-19 @ 15:32:33
URL: http://sandrabnilsson.blogg.se/
Postat av: thakock

Vad intressant! =)

2010-01-19 @ 16:06:00
URL: http://briadlover.blogg.se/
Postat av: Diana

Oj, det lät intressant och boken var ju inte ett dugg dyr. Jag kan nog behöva det. Kuratorn som jag går hos har börjat köra med KBT-light där jag ska utmana mig själv i olika saker. Spännande att se vilken resa man kommer ta!

2010-01-19 @ 16:11:47
URL: http://decdia.blogg.se/
Postat av: Robert

Är sån jag också. :)Jag har alltid haft problem med mitt självförtroende trots att jag inte alls skulle behöva ha det.

2010-01-19 @ 16:53:46
Postat av: Em

Sv: Det du nämnde om att det är lätt att ursäkta sig om man till ex har låg självkänsla. Det är det som är så bra med KBT. Vanligen försöker vi att höja vår självkänsla med att gå i djupet med olika saker, medan med KBT så tar man i första steget tag i hur vi tänker och ändrar det och SEN kan man (om man vill) fundera ut varför man tänkte fel från början. Jag gillar KBT. :D

2010-01-19 @ 17:02:44
URL: http://egoinasmamma.nu
Postat av: Robert

Det där var ett jättebra inlägg!! Jag har sen tidigare varit medvetet om att jag kan ha besvär med min perfektionism, men det blev ännu mer tydligt nu när nån annan skriver om samma sak. :D

2010-01-19 @ 17:05:46
Postat av: Perfektionist-Robert

MedveteN heter det.

2010-01-19 @ 17:07:01
Postat av: Gun

Robert: Boken är jättebra om du är intresserad. Det är grundaren av KBT-metoden som skrivit den. (Att du rättar dig själv när du stavar fel är väl ett tecken på att du är perfektionist kanske?;))

2010-01-19 @ 17:11:57
URL: http://horni.blogg.se/
Postat av: thakock

sv: haha =D

2010-01-19 @ 17:14:33
URL: http://briadlover.blogg.se/
Postat av: Robert

Funderar starkt på att skaffa boken. Billig var den också. :)Just när jag skulle rätta min stavning kom jag på det där med perfektionismen. Det var därför jag kallade mig Perfektionist-Robert. :D

2010-01-19 @ 17:25:32
Postat av: Ellis

Körkort är något jag verkligen borde ta men inte har lust till..

2010-01-19 @ 17:40:33
URL: http://ellisu.blogg.se/
Postat av: Gun

Robert: Hahaha! Tänkte inte på det:D

2010-01-19 @ 17:41:03
URL: http://horni.blogg.se/
Postat av: Diana

Sv: Oljan är farligt god alltså. Speciellt när man som jag hungrar efter sött... :)

2010-01-19 @ 17:57:07
URL: http://decdia.blogg.se/
Postat av: Patrik | Bloggliv.WS | Livet i bloggform

Verkar vara en bra bok. Kanske ska köpa den då.. Jag läser väldigt mycket böcker som har med personlig utveckling att göra på ett eller annat vis. Intressant ämne och det är ju faktiskt så att ens tankar och tankemönster styr ens liv mer än vad man egentligen kan ana eller tro.

2010-01-19 @ 18:00:40
URL: http://bloggliv.ws
Postat av: Diana

Sv: Jag ska se över det med boken, jag tar emot alla tips som kan hjälpa! Får du också övningar i din behandling? En gång fick jag att jag skulle "slarva" på jobb... Lite roligt att förklara det sen. Haha

2010-01-19 @ 18:02:39
URL: http://decdia.blogg.se/
Postat av: Janne

Bra gymnastik för ryggen att gå i snömodd! Skönt att allt gick bra och att ryggen höll. Nu är det bara fortsätta. ;DJag hade aldrig hört talas om KBT innan du skrev om det häromdagen (och jag kollade såklart upp vad det var). Den boken kanske vore nåt för mig med att läsa. Men samtidigt är jag ju inte så klyftig att jag gör misstag så boken känns ju lite onödig. ;D2010-01-19 @ 18:07:07
Postat av: Ulla

När min svägerska hastigt dog i en trafikolycka fick jag gå hos en psykolog. Det är bland det bästa jag gjort. Jättejobbigt, men jättenyttigt. Jag kan nu förstå varför jag reagerade som jag i samband med svägerskans död.

2010-01-19 @ 18:27:17
URL: http://ulla67.blogg.se/
Postat av: /fashionhaggan

jag har också gått på KBT för länge sen, det var superbra, jag har lärt mig massor av det. Det är en suverän metod för att förändra sina felaktiga tankar som gör att man mår dåligt.

2010-01-19 @ 18:45:05
URL: http://www.metrobloggen.se/fashionhaggan
Postat av: Patrik | Bloggliv.WS | Livet i Bloggr

2010-01-19 @ 18:48:51
Postat av: Gun

Janne: Hahaha! Neej, det förstås....Men jag tror den är bra för knäppskallar också!;D

KBT är jättevanligt, och så skönt! Man slipper gräva i det förflutna. Man behöver inte alltid göra det för att må bättre.

2010-01-19 @ 18:49:26
URL: http://horni.blogg.se/
Postat av: Patrik | Bloggliv.WS | Livet i Bloggform

Vad bra det är att komma åt enter innan man skrivit klart :) förra blev nog min kortaste kommentar hittills.Sv: Kanske lite konstigt med webbhotell, kanske inte. Alla sidor som finns på internet måste ha någonstans att bo, det flyter inte runt. Då behövs en dator att ha dem på som är ansluten till nätet hela tiden. Om min blogg skulle ligga på min dator och din blogg på din dator så skulle ingen kunna läsa när vi stänger av datorn för kvällen. En del platser att ha sidorna på är gratis, men då får man stå ut med reklam som den som upplåter sidplatsen får intäkterna ifrån. Vill man inte ha reklam, eller om man själv vill ha intäkterna från den så få man hyra sin plats någonstans.Kollade faktiskt upp webbhotellet jag skrev om och de hyr sin kapacitet på samma ställe som de jag hyr av hyr på. Så man kan säga "same shit, different namne"... Så man kan i princip göra som dem, hyra en stor plats för tex 1000 kr och sen hyra ut den i 100 mindre platser för 100 kr st. Då blir det 10 000 in minus de 1000 kr man själv betalade för den stora platsen.

2010-01-19 @ 18:57:02
URL: http://bloggliv.ws
Postat av: Em

Sv: HAN är en HON och jag är (tyvärr? ;D) ingen flata... :D

2010-01-19 @ 19:18:11
URL: http://egoinasmamma.nu
Postat av: Ulrika

Vad bra att du hittat ett bra sätt att må bättre!

Tänk så skönt att slippa oroa sig i onödan.

Grattis till din duktiga terapeut, vilken kanonstart på det nya årtiondet! Märker du hur bra allt löser sig - operationen, jobbet och nu det här! KRAM och lycka till!

2010-01-19 @ 19:43:47
URL: http://fabulousforty.blogg.se/
Postat av: anne

Ny ledtråd!!! :)

2010-01-19 @ 19:53:15
URL: http://annnne.blogg.se/
Postat av: Renee

Ojdå! Det skulle nog jag också behöva göra, idag var jag helt galen när jag inte fick min nya dator att fungera på jobbet. Allt ska fungera som jag vill!

2010-01-19 @ 20:01:54
URL: http://reneemari.blogg.se/
Postat av: Ingrid ♥

Det är kanske något man borde prova på.

Så kul att du kunde vara ute en liten stund idag.

Kram Ingrid

2010-01-19 @ 20:04:28
URL: http://ingridspotpurri.blogg.se/
Postat av: Brutala Bloggen

Är det typ som om man inte städar eller diskar alls om man inte orkar göra det helt perfekt? är man perfektionist då? Jag städar t ex perfekt men oftast inte alls,, diskar inget slänger alla kläder på golvet om det redan är ett plagg där. Är det tomt på golvet så viker jag o lägger in i byrån.menas det så?

2010-01-19 @ 20:13:46
URL: http://metrobloggen.se/ruv
Postat av: Jess

Boken verkar intressant när man läser titeln. Ska försöka lägga den på minnet och 39 kr var ju ett mycket bra pris!

Vad bra att du går där, rätt som det är har du körkort, utbildning och arbetar som konstnär! :)

Skönt att du kom ut lite idag i alla fall!

2010-01-19 @ 20:35:20
URL: http://maisongrey.blogspot.com
Postat av: Britt

De som har fobier blir ju också av med dem tackvare KBT. Som flygrädsla tillexempel.Själv har jag aldrig använt mig av KBT, men behöver jag hjälp i framtiden kommer jag inte tveka att gå till någon som är duktig på att använda kognitiv beteende terapi som metod.SV: Jag äter ju Omega-3 sen flera år tillbaka men det hjälper inte. Förut hade jag bara PMS i 3 dagar innan mens men nu har jag det i 14 dagar. Drygt!

2010-01-19 @ 20:43:42
URL: http://metrobloggen.se/brittsbetraktelser
Postat av: Em

Sv: Ja, det är nog tur att jag inte har någon man i kväll, tur för han menar jag då. Jag skulle gärna haft någon att skälla på, men jag har ju bloggen att skälla i? :D Jag skall nog köpa boken du skriver om. Inbillar mig att jag har fått så pass mycket verktyg att jag jobbar bra på egen hand, men jag gillar att läsa på lite och påminna mig och utvidga det hela. Man blir aldrig fullärd och så absolut inte på sig själv. När man lär sig att inte gå i vissa fällor så börjar man gå i andra och så tror jag att man håller på hela livet. Men KBT gör en så mycket mer medveten om hur man tänker och agerar. Jag tycker det är kul, men man måste ha lite självironi också, för attan vad mycket man hittar på egentligen.. :D

2010-01-19 @ 21:17:18
URL: http://egoinasmamma.nu
Postat av: sandra

Sv: Mange tackade inne hos mig för att du hade kollat hans blogg..

Torsten är min mammas ev. blivande svärfar..mammas fästmans pappa alltså..han har fått prostatacancer..:( sussa gott i natt kära tvillingmamma ;)

2010-01-19 @ 21:21:54
URL: http://sandrabnilsson.blogg.se/
Postat av: ida

ville bara säga att din bloggdesign är superfin!

hur gör du?? tacksam för tips och hjälPkram!

2010-01-19 @ 21:27:04
URL: http://nyota.blogg.se/
Postat av: marie

Boken verkar vara bra, värd att inskaffa...billig oxå.Jag tror att med sina egna tankar kan man förändra mycket.

Kram på dej och godnatt!!

2010-01-19 @ 21:29:46
URL: http://mariekjerulf.blogg.se/
Postat av: marie

Boken verkar vara bra, värd att inskaffa...billig oxå.Jag tror att med sina egna tankar kan man förändra mycket.

Kram på dej och godnatt!!

2010-01-19 @ 21:30:14
URL: http://mariekjerulf.blogg.se/
Postat av: Em

Sov gött och länge, Gunsan-lilla. :D (Hahaha - jag tycker det är SÅ kul med "Gunsan-lilla", det är liksom en full gammal gubbe som säger så, en gullig en, men full.. :D). Hoppas du inte får träningsvärk efter dagens utflykt? STOR KRAM

2010-01-19 @ 21:42:29
URL: http://egoinasmamma.nu
Postat av: Anonym

sv: hahaha elak du är och bojkottar min dröm och stämplar den som B-film hahaha :(Den var äcklig och uppleva, LOVAR!

2010-01-19 @ 21:51:47
Postat av: Ellis

Där rök mitt namn igen..

2010-01-19 @ 21:51:59
URL: http://ellisu.blogg.se/
Postat av: Ellis

sv: Hahaha jaaa... Blev tomat ansikte på tomat ansikte ! :D

2010-01-19 @ 22:01:23
URL: http://ellisu.blogg.se/
Postat av: Nanna

Insikt verkar vara en bra början. Ha det bra! :)..och god natt!

2010-01-19 @ 22:06:34
URL: http://honkytonkangel.blogg.se/
Postat av: marie

Ja, jag kanske är lite busig.....

Du då??? 3 saker?

kram

2010-01-19 @ 22:16:21
URL: http://mariekjerulf.blogg.se/
Postat av: Beate

Nu har du ju redan fått 40 kommentarer. Så jag hänvisar till vår "mejlkorrespondens" idag (utan att ha läst ditt inlägg).

Tänk om man läser din blogg (har ju inte följt den sååå länge) så föreställer man sig hur en person är. Sedan ser man hur personen är. Undrar om bloggandet för många (inkl dig och mig) är någon slags "protection shield" eller nå't...PS. 1. Lycka till Gun, verkligen!!! Speciellt oron kan du ju verkligen vara utan. 2. Ta kryckan med dig nästa gång och veva runt med den mot alla som inte förstår att du är nyopererad. 3. Man är ändå den man är. 4. Var stolt över den du är!!!

2010-01-19 @ 22:23:27
URL: http://bp-computerart.blogspot.com
Postat av: Yvonne

Alltså den där boken kanske jag köper bara för att jag tycker titeln är rolig!

2010-01-19 @ 23:16:25
URL: http://yvoeri.blogspot.com
Postat av: Mia systeryster

Sånt där är jätte svårt att lista och skriva om. Jag följde med en nära släkting på kbt, Väääldigt intressant, det borde fler människor göra någon gång!Kram

2010-01-19 @ 23:35:46
URL: http://systerystersdagbok.blogg.se/
Postat av: Lola

KBT är verkligen outstanding. Används mer och mer i alla möjliga sammanhang. Och att ta till sig tankesättet i vardagen är megabra. Svårt ibland, kan jag tycka, men mycket kommer naturligt också. Jag kör på stilen att vara ärlig mot mig själv: känn alla känslor som du får, tryck inte ner någonting, för du få dem ju av någon anledning. Sen när du känt efter ett tag, då kan du göra val om hur du ska "gå vidare". Funkar hur bra som helst.

2010-01-19 @ 23:54:50
Postat av: Em

God Horning, Gun! Hoppas du har sovit gott och att ryggen är snäll i dag. Hoppas att ALLA är snälla i dag. ;)

2010-01-20 @ 06:41:40
URL: http://egoinasmamma.nu
Postat av: Janne

Säger som Em! ;)Godmorgon fantastiska Gun! :D

2010-01-20 @ 06:46:42
Postat av: charlotte

det verkar vara en spännande bok. tror jag ska inhandla den. gillar psykologi

2010-01-20 @ 06:48:20
URL: http://kloppan.wordpress.com/
Postat av: sara - Glitterögon

Det låter jätteintressant - skulle också vilja läsa boken men när...? Hm... kanske kan klämma in den nånstans, för som sagt. Det låter jätteintressant.Hoppas du får en bra dag full av positiva förändringar - kram.

2010-01-20 @ 07:01:26
URL: http://glitterogon.blogg.se/
Postat av: Renee

SV: Jag ställde inte upp på intervjun i går, hon skulle återkomma när det lugnat sig.

2010-01-20 @ 07:23:27
URL: http://reneemari.blogg.se/
Postat av: Kison

Verkar ju kanon och intressant:)

2010-01-20 @ 08:17:51
URL: http://sandmellantarna.com
Postat av: sandra

hoppas du sussat gott! :) det är faktiskt dags att vakna nu..är man tvilling så är man..:P

sv. jo det blir väl en procedur med Torsten antar jag men hoppas ju såklart det går så bra det kan gå..verkar vanligt med sånt där eller?..

2010-01-20 @ 09:18:23
URL: http://sandrabnilsson.blogg.se/
Postat av: Ama de casa

Gomorron Gun!

Hoppas din dag blir underbar :-)

2010-01-20 @ 09:32:29
URL: http://amacasa.wordpress.com
Postat av: Synne

Godmorgon.

Helt klart en bra bok.

Skulle nog behöva läsa den jag med. Det är inte lätt att slita med taskigt självförtoende.

Ska leta efter den när vi far över gränsen.Skönt med ett stund ute. Men tråkigt att folk är så oförsiktiga när de går.

Bråttom, bråttom, bråttom. Alla har så bråttom. Tror dom!Kramen på dig og fortsatt go bedring.

Synnöve.

2010-01-20 @ 10:00:08
URL: http://nabolandet.blogspot.com
Postat av: ansepanse

j...ar, vad lika du och jag är Gun, jag brukar säga att oro är min arvedel, det KAN jag inte arbeta bort, jag har försökt, men det där med perfektionist har jag mer och mer lyckats med, inte överallt och alltid men mycket

2010-01-20 @ 10:48:28
URL: http://kinaguld.blogg.se/
Postat av: Gun

Janne: Godmorgon! Ni vaknar nästan samtidigt du och Em. Hade ni det bra inatt?;)

2010-01-20 @ 11:12:24
URL: http://horni.blogg.se/
Postat av: Gun

Lola: Det låter bra. Jag hoppas mycket på det.

2010-01-20 @ 11:13:49
URL: http://horni.blogg.se/
Postat av: Pia

Jag tror att alla, oavsett om man mår dåligt eller ej, skulle behöva en terapeut att gå till regelbundet. Jag tror att vi många gånger ger oss för lite tid(eller ingen alls) att reflektera vad vi känt, gjort eller struntat i. Livet rullar så fort ibland och man tar beslut efter beslut(små o stora) men man reflekterar sällan över det.

Den där jädra oron känner jag igen, både hos mig själv men framför allt hos min mamma.Kram!

2010-01-20 @ 11:22:33
URL: http://anjocapi.blogg.se/
Postat av: Marina

Jag känner igen mig i det du beskriver. Man är oftast hårdast mot sig själv. Det är därför som jag har sånt behov att utbilda mig när det gäller hunderiet, då får man en bekräftelse på att man kan. Sen gäller det att klara allt praktiskt för det måste man ha i sig, det är svårare att lära på en kurs! Lycka till! Det är intressant att lära sig mer om sig själv. :D

2010-01-20 @ 12:20:05
URL: http://gallerigavelin.blogg.se/
Postat av: hannah

Har sysslat med liknade saker, har gått i en ångestgrupp på psyk och har just den där boken..men inget funkar..man kanske måste vara starkare ändå för att klara det...

2010-01-22 @ 20:39:30
Postat av: Gun

Hannah: Jag vet ju inte eftersom jag nyss börjat med det här, men det känns ganska bra än så länge. Men det är säkert svårt och krävs nog mycket jobb.

Hoppas du kan få hjälp på något annat sätt.

2010-01-22 @ 21:33:22
URL: http://horni.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0