Hat hjälper ingen

Den 6 Juni mördades 16-åriga Therese av en jämnårig pojke, påhejad av sin flickvän. De två skyldiga är nu dömda för mord och anstiftan till mord och ska avtjäna ett straff bestående av ett år och åtta månaders sluten ungdomsvård.

För lågt ropar många, och det kan man kanske tycka, men straffet ska räknas ner upp till 21 års ålder och som 16-åring får man bara en fjärdedel av det straff en vuxen skulle ha dömts till. 

Det är barn som har mördat. Vad vill de människor som bedriver hatkampanjer mot dem på nätet egentligen? Ska man döma barn lika hårt som vuxna?

Det är så tragiskt alltihop. Therese är död och hennes familj och anhöriga har helt oskyldiga fått ett livslångt och fruktansvärt straff. Två ungdomar har förstört sina liv och som förälder förstår man att även deras anhöriga fått sina liv förstörda, troligen för all framtid. 

Ingenting kan ursäkta det de gjort, men jag önskar ändå att de två skyldiga ungdomarna under och efter sin strafftid får den hjälp de behöver för att kunna leva ett så normalt liv som möjligt i framtiden.       

Kommentarer
Postat av: Philippa - bebis i december

jag tycker överlag att barn/ungdomar inte ska straffas lika hårt, men är man 16 så vet man vad det innebär att döda en annan människa och handlar det om mord så ska de straffas lika hårt som om de hade varit 18 år, eller 30. mord är så pass allvarligt att de inte ska särbehandlas pga sin låga ålder

2009-10-28 @ 10:13:38
URL: http://phlippans.blogg.se/
Postat av: Ulla

Det är viktigt det du tar upp i ditt inlägg

Sv: Min operation vara en enligt läkareb en rutiningrepp så jag tror inte det går riktigt att jämföra med det du ska göra. Jag mår efter omständigheterna bra. Jag känner mig rörlig. Jag fick skaffa en griptång, för att böja mig har känts svårt. Jag tyckte inte att jag hade speciellt ont efteråt. Men jag kan tänka mig att du som jag levt med smärta en längre tid och det innebär att man höjer sin smärttröskel och därför är det svårt att uppge hur ont det gjorde. Jag mådde väldigt dåligt av narkosen, men det är oxå olika hur man reagerar på det. Jag är sjukskriven till 30 nov. Det är längre än jag trodde. Men jag kan säga att Spine Center i Göteborg har varit väldigt tillmötesgående så jag hoppas att du även blir bra bemött av dem i Stockholm.

2009-10-28 @ 10:20:31
URL: http://ulla67.blogg.se/
Postat av: Britt

Jag tror att när man är 16 år är det svårt att se konsekvenserna för sitt handlande. Det är en ålder som styrs mycket av hormoner och lite av förnuft. Jag tycker inte att vi i Sverige ska sätta barn i fängelse som vuxna. Det är ett fruktansvärt brott men det blir inte mindre fruktansvärt om man sätter dem i fängelse i 10 år. Det här är en tragedi för många familjer och de kommer nog undra i många år vad som gick fel. Det är svårt att ha ett bra svar här.

Postat av: ansepanse

absolut, de behöver hjälp under sin strafftid för att kunna fortsätta in i vuxenlivet, sedan kan ju alltid diskuteras om strafftiden ska vara längre eller inte

2009-10-28 @ 10:35:13
URL: http://kinaguld.blogg.se/
Postat av: Ama de casa

Visst är det tragiskt!

Det är barn - men det ger ju lite konstiga signaler med för korta straff för så grova brott...

sv: Inga potatatisstickor som vi har hittat i alla fall - och vi har verkligen LETAT! Inte ens på IKEA fanns det någon...

Kram

2009-10-28 @ 10:52:40
URL: http://metrobloggen.se/amadecasa
Postat av: Ms Sunshine

Ja, sköterskan var ingen höjdare... Tyvärr upplever jag de flesta så här. Kanske snarare är fel på systemet och deras arbetssätt än människorna i andra ändan på linjen? Oh, well...Jag tycker att straffet är rimligt OM de får bearbeta vad som hänt på anstalten. Det hjälper ingen att bara låsa in dem. Det krävs vård och arbetande av problemet för att lösa detta.

Självklart känns straffet säkert kort i öronen på de anhöriga. Men inget kan ju få Therese tillbaka, varken kort eller långt straff. Och det är ungdomar som begått detta - inte vuxna.Hårdare straff avskräcker inte folk från att begå brott, så som många vill hävda. Skrämsel gör inte att gärningsmän undviker att begå brott och utsätta andra för våld - se bara på USA där det finns dödsstraff i en del stater. Landet har ändå väldigt hög kriminalitet och våldsbrott. Det ligger andra faktorer bakom dåden, mycket anser jag är psykiska och sociala störningar som behöver redas ut så gott det går. Det som är hemskt är att andra kommer till skada eller mister sina liv pga somligas våldsdåd och ohälsa, som Therese tex.

2009-10-28 @ 11:23:01
URL: http://cherrytreelane.blogg.se/
Postat av: tobys.se

Ja, hjälp behöver de defentitivt.Och föressten, den där "personen" är en kille. Hehe

2009-10-28 @ 12:02:18
URL: http://tobys.se
Postat av: Fröken Einstein med en smärre psykos

Mycket kloka ord, Gun! Hat hjälper absolut ingen, för det som har hänt, har hänt. Samtidigt är det ju förståeligt att det finns mycket känslor kring det som har hänt. Men förhoppningsvis kan de lägga sig snart, så att alla inblandade får chansen att gå vidare med sina liv.

2009-10-28 @ 12:17:43
URL: http://flischyflaschoo.blogg.se/
Postat av: Ellis

Jag tycker att en 16 åring borde kunna skilja på vett och ettikett, liksom är man SEXTON vet man vad man BÖR och INTE BÖR göra.Tycker de förtjänar ett straff som vuxna :)

2009-10-28 @ 13:25:42
URL: http://ellisu.blogg.se/
Postat av: anna

Jag tycker att det är oerhört svårt att säga vad som är rätt och fel.Visst, de har begått ett allvarligt brott, men samtidigt är de så unga att jag tror att ett långt fängelsestraff inte skulle göra nytta utan skada.

Fast å andra sidan är de så pass gamla att de borde insett att det var fel...Jag hoppas att de får hjälp att gå vidare så att de kan få ett vettigt liv.2009-10-28 @ 13:41:04
URL: http://annabackhouse.blogg.se/
Postat av: Kina

Jag tycker som så att är man kapabel att mörda någon så är man kapabel att ta straffet som följer oxå. Visst dom är barn, men kan man mörda ska man oxå ta straffet. Sen kan man ju gå längre tillbaka och försöka reda ut hur det kommer sig att dom begår ett sånt fruktansvärt brott. Det ligger ju något bakom. Inget dom bara kom på för skoj skull i stundens hetta.

2009-10-28 @ 13:47:57
URL: http://metrobloggen.se/erhit
Postat av: Madicken

Jag håller med flera som kommenterat här..

Det är hemskt, väldigt hemskt.

Men för allas skull, så är det bra om barnen (som dem nu är) får hjälp och ett straff.

2009-10-28 @ 14:01:31
URL: http://conler.blogg.se/
Postat av: Pia

Jag tror oxå att man i den åldern förstår att dödar man någon så "vaknar" inte personen igen. Det är andra gången som vi ser det här hända(Knutby) att någon kan "övertala" någon annan att döda. Sedan är ju frågan hur mycket bevänt ett högt fängelsestraff är.. men klart är att man inte ska kunna ta någon annans liv och knappt bli straffad för det. Man måste ju försöka sätta sig in i situationen.

Tänk om det vore mitt barn som blev dödat - jag skulle skrika på livstid.

Men vore det mitt barn som dödat - självklart skulle jag vilja ha så lågt straff som möjligt och åberopa åldern som förmildrande.

Det är en stor tragik för samtliga inblandade.

2009-10-28 @ 14:03:28
URL: http://anjocapi.blogg.se/
Postat av: Egoinas mamma

Nu har jag inte läst kommentarerna ovanför men..Jag tycker som du, men allra högsta prioritet måsta vara att de inte gör det igen. Oavsett om det gäller barn eller vuxna som begår brott så måste vi göra allt vi kan för att de som redan har visat sig farliga inte upprepar sitt beteende. Egentligen bara en specifikation av vad du säger för jag förstår att det ligger i att de borde få hjälp. Jag behövde bara säga det. ;)

2009-10-28 @ 14:32:42
URL: http://egoinasriktigamamma.blogg.se/
Postat av: Jess

Barn ska inte ha samma straff som vuxna och tids nog kommer de att inse det fruktansvärda de har gjort, som i det läget dådet utfördes inte kändes så fel. Självklart ska de ha straff och självklart ska de få hjälp att bearbeta detta.

2009-10-28 @ 18:22:29
URL: http://maisongrey.blogspot.com
Postat av: anne

Jag vill bara gråta när jag tänker på det, för allas skull.

2009-10-28 @ 19:41:29
URL: http://annnne.blogg.se/
Postat av: Ulrika

Djupt tragiskt, för ALLA inblandade, och det blir många med alla vänner och anhöriga. Någon spärr saknas ju uppenbarligen hos dessa två, eftersom de inte förmådde se konsekvenserna av sitt handlande. Barn är man väl juridiskt fram till 18-årsdagen i det här landet, och barn ska inte sitta i fängelse. De måste få hjälp att förstå var det gick snett, så att de kan leva sina liv så gott som det går efter avtjänat straff. Terapi lär dom väl behöva livet ut...

2009-10-28 @ 19:54:43
URL: http://fabulousforty.blogg.se/
Postat av: Ingrid

Tragiskt...för alla parter. De två ungdomarna får leva med detta i hela sitt liv. Ett straff i sig.

Hoppas att de förstår idag vad de gjort.

Deras föräldrar har också fått ett livlångt straff...huga bara jag tänker om det varit mitt barn som hade mördat.

Therese föräldrar kommer alltid att känna saknad också ett straff deras dotter som aldrig fick ett vuxet liv.

Inga vinnare alls. Fy..

Kram Ingrid

2009-10-28 @ 20:14:13
URL: http://ingridspotpurri.blogg.se/
Postat av: Linda

Läste om detta i Aftonbladet. Första tanken var att straffet var för kort. Men som du säger de är unga, men det var ju också ett mord. Ett grovt brott. Listan på för o emot kan säkerligen göras lång. Men poängen som några har nämt är att de behöver någon slags hjälp.

Vad innebär sluten ungdomsvård? sitter man inlåst som på ett fängelse då.

PS, tack för dinna kommentarer, du o EM kan verkligen förgylla dagen. Jag förstår inte varför det inte är fler som kommenterar:(

2009-10-28 @ 22:48:02
URL: http://icelinda.blogg.se/
Postat av: Amanda

Håller med dig till 100 %.

2009-10-28 @ 23:25:12
URL: http://medelrutanvingar.blogg.se/
Postat av: Likkan

Ja usch, jag tycker det där är hemskt. Sitter och kollar runt lite och hittade hennes blogg; http://thresrojo.blogg.se Känns så konstigt att hon uppdaterade sin blogg dagen innan hon mördades! =/

2009-10-29 @ 11:39:19
URL: http://likkantheallmighty.blogg.se/
Postat av: Miss Dramaqueen

Jag tror att hat leder till sånna här saker. Så jag hoppas att vi inte fortsätter hata, för då kommer mera tråkiga saker ske..

2009-11-01 @ 19:24:34
URL: http://itisart.blogg.se/lisa

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0