En kall människosyn

Tack snälla för alla fina kommentarer! Ni anar inte hur skönt det är att Mumannen fått jobb. Dessutom inte vilket jobb som helst utan ett som han vill ha!

Vi är med i A-kassan, och tur är väl det, hur hade det annars gått? För oss är det även självklart att vara med i facket, och vi har turen att genom våra fackföreningar ha inkomstförsäkringar. Det fungerar så att man är garanterad 80% av sin nettolön under en viss tids arbetslöshet, för Mumannens del 150 arbetsdagar, dvs ca 7 månader. Sedan är det bara A-kassa som gäller.

Många tror att man får 80% av sin lön av A-kassan när man är arbetslös, men så är det inte för de flesta. Tjänar man mer än 18 700 kr brutto/månad så får man inte det. Det mesta man kan få i A-kassa är 10 680 kr netto på fyra veckor. För Mumannens del innebär det att han skulle få leva på mindre än hälften av sin förra lön. Man lever ju efter sina tillgångar, skaffar boende, lån mm efter de tillgångar man har, så det är inte lätt att plötsligt få mindre en halv nettolön att leva på.

Facket har jobbat länge för att taket till A-kassan ska höjas, så att de flesta verkligen får 80% av sin lön, men det lär inte hända. Den nuvarande regeringen ville t.o.m förbjuda inkomstförsäkringar när de tillträdde (vilket de efter protester inte gjorde som tur är) så varför skulle de vilja höja taket? 

Visst, jag tycker också att det ska löna sig rejält att arbeta, med gränsen för hur mycket man kan trycka ner redan utsatta människor är nådd för länge sedan, anser jag. 
 
Jag skulle önska att de som bestämmer i det här landet kunde förstå att de allra flesta människor inte är fuskare. De allra flesta vill jobba och nästan ingen går frivilligt arbetslös eller sjuk. Jag fattar inte hur man kan fortsätta trycka ner de svagaste, försämra villkoren för de som är sjuka och arbetslösa samtidigt som man sänker skatterna för de som redan har ett jobb. Till och med de som arbetat hela sitt liv och nu är pensionärer betalar högre skatt än de som arbetar. Helt sjukt enligt mig.   

Kommentarer
Postat av: sara - Glitterögon

Nej jag förstår inte varför man helt plötsligt börjat misstänka svenska folket för att vara fuskare och lata. Det är vi inte alls. Kanske bara lite arbetslösa och lite sjuka. Inget som vi vill vara med andra ord. Tacka vet jag bättre människosyn. Den får vi börja leta efter.

2010-01-16 @ 12:21:54
URL: http://glitterogon.blogg.se/
Postat av: Beate

Håller helt med dig. Har själv kommenterat snarlikt på din blogg, tror jag.

Du bryr dig mycket om alla och ditt inlägg bidrar förhoppningsvis (också) till en debatt, men nu tycker jag att du släpper ämnet! Mumannen har fått jobb och det är det viktigaste av allt.

Slutet gott allting gott.

Sätt dig främst för en gångs skull, det är du och Mumannen så himla värda:-)))))

2010-01-16 @ 12:23:20
URL: http://bp-computerart.blogspot.com
Postat av: Britt

Det är som om de tror att det blir fler jobb genom att sänka ersättningen, men det blir det ju inte utan bara mer fattiga människor och det kan ju inte gynna något land alls att ha människor som lever under existens minimum. Det landet går ju bara bakåt. Det är ju ett system som fungerar i högkojuktur då det finns mycket jobb...men som det är nu när det inte finns några jobb att söka är det väl bättre för ett land att de arbetssökande har en lika bra ekonomi som vanligt och kan spendera pengar som vanligt, vilket leder till fler jobb och ett land som tar sig ur lågkonjukturen. Tror jag måste maila till Borg och berätta hur man gör för att rädda finanserna ;D

2010-01-16 @ 12:30:50
URL: http://metrobloggen.se/brittsbetraktelser
Postat av: thakock

Ja, det är verkligen helt sjuk hur dom tänker. Många vill faktiskt arbeta. Jag vill...jag tycker det är kul o få jobba!

2010-01-16 @ 12:33:05
URL: http://briadlover.blogg.se/
Postat av: Em

Lagarna idag görs utifrån tanken att folk fuskar, istället för att göra lagarna utifrån att det är behövande människor vi pratar om. Sen skulle alla myndighetsinstanser tjäna på att ha en avdelning där man arbetar för att sätta fast fuskare. Sådana tilltag har visat sig bl annat i Norge att tjäna till sitt eget uppehälle och mycket till. Jag förstår inte problemet!



Trots att vi bor i ett land med såpass bra ekonomi så är vårt välfärdssystem på väg åt skogen.



Jag har lite svårt för att vara kortfattad, det jag vill säga var: JAG HÅLLER MED DIG!!

2010-01-16 @ 12:40:46
URL: http://egoinasmamma.nu
Postat av: Gubben

Håller med fullständigt!

Varför satsa en massa skattepengar på jobbcoacher när dessa pengar kan användas till de som står utanför. jobbcoach eller datortek som den förra regeringen satsade på är totalt bortkastade pengar.

2010-01-16 @ 12:43:32
URL: http://mhats.blogg.se/
Postat av: Jess

Jag håller med dig, de flesta vill verkligen jobba. Lägg resurser på att hitta de som fuskar så att hederliga människor kan få leva drägligt om de blir sjuka eller arbetslösa!

Kram och ha en bra dag och grattis än en gång!

2010-01-16 @ 12:52:43
URL: http://maisongrey.blogspot.com
Postat av: Em

Sv: Du gillar ju långa kommentarer.. ;D - så jag klistrar in vad jag svarade Pia:

Det jag är lite rädd för (jag tjänar såpass mycket att de kommer dra av på min sjukersättning oavsett, men det är helt okej) är att säg jag jobbar 75% eller till och med 100% i två, tre år och sen kommer det plötsligen en lag-ändring som gör att jag då förlorar min sjukersättning. Sånt vet man aldrig, då måste jag kanske börja kämpa igen! Mitt mående kan vara väldigt upp och ner och sen beror det även på mitt arbete. just nu har jag turen att verkligen stortrivas på jobb, vill ibland nästan heller vara där än någon annanstans och det är klart att oavsett om man är frisk eller inte så bidrar det till att man vill/kan och orkar jobba mera. Men jag får nog våga lita på systemet.. Lite skeptisk är jag dock. Man vet ju aldrig.



Sen får jag även sjukersättning från Norge, men där gäller andra regler och de reglerna gör så att jag antagligen inte vågar testa jobba flera timmar. Äsj, jag hittar något sätt. Jag vill jobba allt jag orkar jobba, men jag är jätterädd för att behöva kämpa i flera år igen..

2010-01-16 @ 13:22:20
URL: http://egoinasmamma.nu
Postat av: Pia

Åh, gud så skönt att läsa om Mumannens jobb!! Grattis till honom och grattis till er så kan andas ut!

Ja, jag trodde att man var oskyldig tills motsatsen bevisades, men när det gäller arbete och sjukdom så ska man f-n jobba hårt för att bevisa att man faktiskt inte låtsas vara sjuk eller att man inte är en "Kronblom" som vill nöta sofflocket! Det är fasen inte klokt. Jag blir så arg att håret reser sig!!! :o(

Kram!!

2010-01-16 @ 13:24:41
URL: http://anjocapi.blogg.se/
Postat av: Hälsporren

Eller som Sahlin replikerade i och med den nya Försäkringskassereglerna om att utförsäkra långtidssjukskrivna: "... och så visade det sig att de VAR sjuka!"

Det går mig helt ovanför huvudet hur okopplade de nya reglerna är verkligheten.

2010-01-16 @ 13:33:50
URL: http://halsporre.blogspot.com
Postat av: Cherin

Amen!

2010-01-16 @ 14:19:17
URL: http://cherinomohammed.blogg.se/
Postat av: thakock

sv: bor i mitten av skåne. Så inte kallare än vad dom andre har här. Typ -2. Jag vet, jag e gnällig! ;D



sv2: För min del så antingen finns det inte jobb eller så har jag inte tillräckligt många år på nacken för att få en anställning. Så man får ju vara tim så länge. =/

2010-01-16 @ 14:25:37
URL: http://briadlover.blogg.se/
Postat av: Selma

Du har så rätt. Motivering genom sämre ekonomi gör förmodligen inte att antalet jobb ökar.

2010-01-16 @ 14:25:44
URL: http://frunatmaken.wordpress.com
Postat av: Nanna

GRATTIS MUMANNEN!!!!!!!!

Hoppas du har en bra lördag Gun ! :)

2010-01-16 @ 14:31:01
URL: http://honkytonkangel.blogg.se/
Postat av: Amanda

VÄLDIGT sjukt. Jag klarar knappt av att lyssna på politikerna, jag blir bara så otroligt förbannad. Min pappa har MS, så jag vet ju hur det känns att vara en "drabbad" familj.



SV: Tack. O ja jag överlever. =)

2010-01-16 @ 14:47:36
URL: http://medelrutanvingar.blogg.se/
Postat av: Ellis

Ja men många som flyttar hit från andra länderkommer hit oftast i syfte för att leva på a-kassan - på bidragen.. Så det är nog DET dem försöker stoppa.. Men på så vis dras de riktigt sjuka och de som inte kan hitta jobb med i skiten.. DET är hemskt.

2010-01-16 @ 14:55:56
URL: http://ellisu.blogg.se/
Postat av: Gun

Ellis: Jag håller absolut inte med dig om att de flesta som kommer hit från andra länder gör det i syfte att leva på bidrag. Det tror jag inte ett dugg på ärligt talat. De allra flesta vill ha ett jobb och kunna försörja sig själva och sin familj, det är jag övertygad om.

2010-01-16 @ 15:05:33
URL: http://horni.blogg.se/
Postat av: Yvonne

Tyvärr är det ju alltid så att en grupp ofta döms efter de som på något vis missköter sig. Jag kan då inte se hur någon lättare ska få ett jobb eller bli friskare genom att få mindre och mindre att leva på. Jag och de allra flesta arbetssökande vill verkligen ha ett jobb, och de allra flesta som är sjuka vill inget hellre än att om inte bli helt friska så i alla fall bli någorlunda friska och kanske kunna arbeta igen. Ingen blir hjälpt av att få ytterligare en sak att oroa sig för. Trots inkomstförsäkring har jag ändå inte kommit upp i 80% av min tidigare inkomst, och nu tror jag snart att mina 150 dagar med inkomstförsäkringen är slut så det blir ju en intressant situation.

2010-01-16 @ 15:05:52
URL: http://yvoeri.blogspot.com/
Postat av: Yvonne

Sv: Tveksamt om jag har någon nytta av AGE, jag hade en visstidsanställning som helt enkelt inte förlängdes när det skulle sparas. Men det är ju värt att kolla upp ändå! Tack för tipset!

2010-01-16 @ 15:24:22
URL: http://yvoeri.blogspot.com/
Postat av: Ellen - ellastankar.blogg.se

Svar: Inte? Hihi. Det var väl ett urlätt ord? =P

2010-01-16 @ 15:24:37
URL: http://ellastankar.blogg.se/
Postat av: thakock

sv: haha okej! Men jag tycker ändå det är kallt! =P

2010-01-16 @ 15:28:21
URL: http://briadlover.blogg.se/
Postat av: Diana

Oj, det hade jag ingen aning om. Eller jag visste att där fanns ett tak i a-kassan men inte att det var så pass lågt som 18.700, det är ju faktiskt inte jätte mycket pengar i dagens läge.

2010-01-16 @ 18:16:52
URL: http://decdia.blogg.se/
Postat av: ansepanse

men sedan kan man undra hur en del kan fuska så till den milda grad att de till och med låtsas vara rullstolsbundna när de inte är det - det kunde läsas i dagens tidning

men sedan tror jag inte heller att svenska folket är fuskare

2010-01-16 @ 18:42:41
URL: http://kinaguld.blogg.se/
Postat av: Ama de casa

Nu gick jag rakt ner, utan att läsa dom andra kommentarerna. Vill inte bli färgad, så att säga.

Jag och maken hade i många år ett företag tillsammans. Vi jobbade aldrig ihop, utan hade varsina kunder.

I många år var jag med i A-kassan. Men sen visade det sig att den inte gällde för oss! Småföretagare hade inte alls samma skydd som andra, trots att vi betalade precis lika mycket i arbetsgivaravgift, skatter osv.

Vi betalade till A-kassan, men var aldrig berättigade till nån ersättning. Nät vi kom på det gick vi givetvis ur.

Jag tycker att detta är/var oerhört orättvist!!!

Vad vill jag säga med detta? Vet inte riktigt. Men jag tycker fortfarande att det är orättvist...



Kram på dig, Gun!

2010-01-16 @ 19:13:40
URL: http://amacasa.wordpress.com
Postat av: H a n n a

Jag själv har olika sjukdomar och orkar inte jobba heltid. Ibland har jag skov och blir hemma rätt länge. Jag har nyligen haft ett skov och då är det bara att ta det lungt.



Håller helt med dig i det du skriver, att de flesta VILL jobba men har inte möjligheten. Inte ens en halvtid. Jag gillar inte alls den regering vi har nu, fast det är vad JAG tycker.

2010-01-16 @ 23:26:16
URL: http://alskadenorrland.blogg.se/
Postat av: Bögen från Dalarna

Usch ja, det är ett hårt samhälle vi lever i. Min mamma har varit sjukskriven i... över tio år eller vad det är. Men nu måste hon ut i arbetslivet (hon har börjat 25% och arbetsträna) men blev tillsagd förra veckan att hon måste upp till 100 %. Hur fan tänker de? Min mamma har en knäskada som opererats flera gånger men inte går att göra något ut, plus att hon har ryggproblem och som grädde på det har hon fibromyalgi - ändå ska hon tvingas ut att arbeta heltid annars får hon inga pengar. Samhället är misärt och tragiskt, ingenting jag vill ta del av och jag vill framförallt aldrig bli sjuk i detta samhälle. Det är tack vare alla idioter som "lever på andra" (dvs. de som inte är sjuka men går hemma ändå, etc.) Bara att ta tjuren vid hornen och försöka leva och andas ändå..



Förresten, du får sluta äta så många semlor nu. Höhö. Imorgon (eller ja, idag...) måste det få bli min tur. God natt! :D

2010-01-17 @ 01:12:36
URL: http://gaymasen.se
Postat av: Maria

Ja det är helt sjukt hur tror dom att man ska klara sig om man är van att få ut ca 20-25 tusen och sen får 10 ???? Har en vännina som är i den situationen nu. Hennes man miste jobbet på volvo och hon går på timmar... Det är superhårt... Kul att din man har fått jobb

2010-01-31 @ 02:07:23
URL: http://metrobloggen.se/kattloppan

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0