Feminism enligt mig

Inspirerad av bl.a Patrik vill jag göra ett litet inlägg i feminist-debatten.

Jag kan lätt kalla mig feminist och tycker det är fruktansvärt synd att det kommit att bli ett skällsord som får många att tänka på manhaftiga kvinnor med banderoller, skrikande slagord fulla med manshat. 

För mig är en feminist en man eller kvinna som anser att alla, oavsett kön har samma rättigheter i samhället. Att det råkar heta feminism beror på att det främst är kvinnor som historiskt sett inte haft samma rättigheter som männen och därför drivit en kamp om dessa rättigheter som borde vara självklara eftersom vi alla är människor.
Den sortens feminism jag tror på är en kamp som gynnar både män och kvinnor och är definitivt ingen tävling mellan könen.

Hur man sen utövar kampen är väl upp till var och en. Själv tror jag att det bästa sättet många gånger är att ta för givet att vi har samma rättigheter. Var inte tyst som kvinna för att männen ska prata utan säg vad du tycker och räkna med att det är lika viktigt som det männen säger, ta för givet att du som man ska kunna vara barnledig utan att behöva be om ursäkt osv. Sen får man naturligtvis reagera om man upptäcker att man som man eller kvinna är förbisedd pga kön i olika situationer.

Att skämta om genus och könsroller anser jag inte missgynnar feminismen det minsta. Att vi har olikheter är inte samma sak som att vi inte är lika mycket värda. 

Dessutom anser jag att alla familjer själva ska avgöra vem som är barnledig, vem som städar osv. Man får kompromissa och så länge båda är nöjda och barnen förstår att tjejer och killar kan göra vad de vill av sina liv oavsett kön är det helt okej enligt mig och dessutom det mest rättvisa. Feminism är rättvisa, rättvisa är att alla är nöjda, inte att alla gör samma saker eller klär sig likadant.

Kalla det vad ni vill, men jag tänker fortsätta kalla min inställning feminism. Om fler gör det kan vi tillsammans ta bort extrem-stämpeln som ordet drabbats av.


     


Kommentarer
Postat av: Philippa - bebis i december

passar på att läsa inlägget när jag kommer hem igen ;)sv: nja, har haft så pass mycket träning att jag misstänker att det går åt andra hållet för mig. mina allra första ansökningar, för ca 3 år sedan, fick jag nästan alltid komma på intervju trots att jag inte hade någon erfarenhet alls. nu blir det färre och färre svar på mina ansökningar och jag tror att det "sänker" mig lite, alltså att jag inte skriver lika bra som innan för jag har börjat överanalysera varje ord. när jag hjälper sambon att skriva ansökan blir det däremot napp direkt..

2009-09-28 @ 12:28:45
URL: http://phlippans.blogg.se/
Postat av: Ellis

Haha vilken rolig bild.. Nu fick hon en egen pinne minsann!

2009-09-28 @ 13:09:49
URL: http://ellisu.blogg.se/
Postat av: Ellis

Hade ni kul igår då ? :) Då ni firade Musonen2?

2009-09-28 @ 13:54:42
URL: http://ellisu.blogg.se/
Postat av: Ellis

sv: jaa speciellt när bebben är så liten och man vill helst träffas dagligen! :OHur går det förresten med uppdraget jag fick av Musonen? Blir det msn eller inte Gun?

2009-09-28 @ 14:02:08
URL: http://ellisu.blogg.se/
Postat av: Stattinskan

Jag tycker at man får kalla sig vad man vill, oavsett ämne bara det inte blir frenesi, besatthet och ren idioti av det! Kram

2009-09-28 @ 14:32:31
URL: http://metrobloggen.se/stattin
Postat av: Tonårsmorsa / Fatou

Jag kan bara hålla med dig!!Jag hittade ett gammalt inlägg i ämnet:http://tonarsmorsa.se/2009/06/17/bloggtips-om-feminism/Kram!

2009-09-28 @ 14:35:27
URL: http://tonarsmorsa.se
Postat av: Ellis

sv: hmm okej då!

Åh jag är helt vilse i huvudet... Har inte ens ätit frukost, vet inte vad jag skall blogga om och jag tycker huset är smutsigt! :O måste plugga matte c också.. Åh

2009-09-28 @ 14:51:06
URL: http://ellisu.blogg.se/
Postat av: Britt

Ja så länge vi har fokus på kön och inte människa lär det vara svårt att bli jämlik. Skulle vi bara utgå från var och ens behov och inte alls titta på kön hade nog samhället sett lite annorlunda ut. Jag tror vi alla hade behandlat varandra olika om vi inte visste varandras kön. Vi utgår från att folk tycker på olika vis på grund av det kön de har. Samma sak med hudfärg och religion. Det är på internet där vi kan vara anonyma och vi inte ser varandra vi kan vara mer jämlika. Här blir jag hörd för mitt ord inte för vem jag är.

Postat av: Ellis

sv. Jag tycker jag har blivit äldre i ansiktet nu. Kan vara det också - Jag sminkar mig på ett annat sätt och har "mognat" mer ansiktsmässigt. Kan vara det som gör mig så olik?

2009-09-28 @ 15:51:05
URL: http://ellisu.blogg.se/
Postat av: Philippa - bebis i december

sv: nej, och en man skulle inte nekas jobb pga att han ska bli pappa snart, alla förväntar sig att han kommer jobba nästintill direkt efteråt också, vilket är långt ifrån sant i dagens läge...

2009-09-28 @ 16:07:34
URL: http://phlippans.blogg.se/
Postat av: Philippa - bebis i december

så nu har jag läst.. :) jag är inte feminist, jag är ekvivalist (det du beskriver är inte feminism utan just ekvivalism). det finns tyvärr orättvisor åt andra hållet också, inte enbart kvinnor som "råkar illa ut", män får lida mycket inom arbete, familj m.m de med

2009-09-28 @ 16:11:58
URL: http://phlippans.blogg.se/
Postat av: Egoinas mamma

Jättebra skrivet! Och jag håller med dig till 100%, gillar att du har med att våra olikheter inte har med jämnställdheten att göra. Tycker det är synd när inte man får vara man och kvinna kvinna. Och precis som du skriver så är ... Ja, jag tycker du täcker precis allt som jag själv skulle vilja säga i saken, så varför jag inte håller truten och bara säger SKITBRA vet inte jag! :D

2009-09-28 @ 16:28:32
URL: http://egoinasriktigamamma.blogg.se/
Postat av: Gun

Em: Tack!:D

2009-09-28 @ 16:37:05
URL: http://horni.blogg.se/
Postat av: Tiara

Jag håller med dig till 100% och har inget att tillägga =D

2009-09-28 @ 17:01:47
URL: http://tiiara.blogg.se/
Postat av: Janne

Synd att alla extremgrupper har förstört ordet feminism. För mig har det blivit lite av ett skällsord och när det t.om bildas ett parti som verkar ha som mål att smutskasta allt som männen gör hjälper inte till att ändra min åsikt.

Det du beskriver ovan tycker jag bara är vanligt sunt förnuft. Jag tycker såklart det ska vara självklart att alla ska ha lika rätt i samhället och lika lön för samma arbete m.m.. Tyvärr är det inte självklart för alla men behöver alla modiga kvinnor (och män) verkligen stå bakom ordet feminism i kampen för den rättvisan?

Ordet feminist har helt förstörts av extremfeminister precis som extremveganer har förstört ordet vegan och invandrarfientliga grupper försöker förstöra betydelsen av svenska flaggan.Hade aldrig hört ordet Philippa skrev om men när jag läste om det på wiki (ekvivalist blev omdirigerat till egalitarism) så är det ett MYCKET mer passande ord för vad du verkar mena.När du ändå läser om det, passa också på att läsa om feminism på wiki!

2009-09-28 @ 17:03:07
Postat av: Miss Dramaqueen

Jag har samma inställning till feminism som du..men jag blir oftast irriterad på sättet som det diskuteras på i skolorna. Där fokuserar man på att det ska bli bättre för kvinnorna..är det inte bättre att det blir bra för både MÄN och KVINNOR?

2009-09-28 @ 17:09:43
URL: http://itisart.blogg.se/lisa
Postat av: Peterlarson

Jag instämmer verkligen i detta. Det finns möjligen ett litet problem och det gäller det där med vem som skall vara hemma med barn och vem som städar o.s.v. Jag tycker också varje "familj" ska bestämma detta. Det är bara det att tills kvinnan har lika stor inkomst, lika "betydelsefull" arbete utanför hemmet och samma status som mannen så har hon ett så dåligt förhandlingsläge i dom frågorna.

2009-09-28 @ 17:10:33
URL: http://peterlarson.wordpress.com
Postat av: Gun

Janne: Jag har alltid kallat mig feminist och tänker inte låta några extrema manshatare hindra mig, precis som alla ska vara stolta över vår flagga trots att invandrarfientliga grupper försöker göra den till sin symbol.

Vi har mycket att tacka de tidiga feministgrupperna som kämpade tex för att vi kvinnor skulle få rösträtt och jag vill att ordet feminism ska användas på det sätt som det var menat från början när man arbetade för människors lika rättigheter.Peter: Det har du verkligen rätt i.

2009-09-28 @ 17:28:20
URL: http://horni.blogg.se/
Postat av: Brutala Bloggen

Jag förstår inte hur man inte kan vara feminist. Nu bortser jag från de extrema. Jag är machonist också. Brukar jag kalla det.Sen är jag rädd för att även om jag förväntar mig exempelvis jämlikhet så betyder det ju inte automatiskt att det blir jämlikt. Baby-fällan t ex, är jag rädd för.

2009-09-28 @ 17:37:03
URL: http://metrobloggen.se/ruv
Postat av: Egoinas mamma

Gun & Janne: Personligen kämpar jag för att vi skall kunna använda ord som de är menat. Att tiden har gett ord en negativ klang betyder inte att vi skall sluta använda det, men som Gun säger ta tillbaks det istället. Jag kämpar lite för ordet "kärring" som jag egentligen tycker är ett roligt ord, men som har fått en negativ klang. Men på samma sätt som ord får negativ klang så finns det motsatsen också. För visst var orden "flata" och "bög" negativa till att börja med? I dag börjar de bli accepterade och rent av positiva tycker jag. Nej, vi skall inte ge efter för saker, även ord. Samma med brottslighet, slutar vi röra oss ute på gatorna så har ju brottsligheten vunnit. (Varför flippar jag ut så ofta? :D)

2009-09-28 @ 17:43:06
URL: http://egoinasriktigamamma.blogg.se/
Postat av: Brutala Bloggen svarar

Visst är jag generös ;D

2009-09-28 @ 17:45:02
URL: http://metrobloggen.se/ruv
Postat av: Gun

Em: Jag hållër med dig! Ta tillbaka orden är bra. Jag håller med dig om bög och flata också, de var negativa förr men bögarna och flatorna själva har vänt det till något positivt.

Däremot har jag svårt för att använda ord som är sårande bara för att. Det är de "utsatta" själva som måste bestämma om det är okej eller inte tycker jag, så om det fortfarande ansågs vara ett skällsord att kalla någon bög skulle jag aldrig göra det.

Jag gillar att du flippar ut!:D

2009-09-28 @ 17:55:33
URL: http://horni.blogg.se/
Postat av: Egoinas mamma

Sv: Ja, det är helt stopp i hjärnkontoret och jag har det precis som du beskriver. Men de dagarna jag sprutar ut inlägg så brinner jag gärna för det jag skriver och då är det inte roligt att lägga de i utkast. Det som ligger i utkast brukar ha ännu lägre kvalitet.. :D Men jag jobbar ihärdigt på ett "God morgon" inlägg. Jag tror du förstår vad jag menar i morgon bitti.. :D

2009-09-28 @ 18:36:11
URL: http://egoinasriktigamamma.blogg.se/
Postat av: Egoinas mamma

Jag håller också inne med ord om jag vet att den jag pratar med upplever det sårande, men man kan lätt glömma bort sig. Till ex kan jag utbrista "Å Herregud" när jag är på besök hos "mina" Jehovas Vittnen. När jag tystnar halvvägs i meningen och tittar lite skamfullt på de så flinar de bara åt mig. De vet ju att jag inte menar det så. :D

(Men jag vill väldigt gärna visa de den respekten ändå.)

2009-09-28 @ 18:50:02
URL: http://egoinasriktigamamma.blogg.se/
Postat av: Ingrid

Så kloka ord du har sagt..jag kunde inte säga det bättre själv.

Kram Ingrid

2009-09-28 @ 19:45:40
URL: http://ingridspotpurri.blogg.se/
Postat av: Pia

Håller med dig!! Jag vill att alla ska få det bättre, men inte på bekostnad av männen.. De där manshatarna(o kvinnohatarna) kan ta sig i brasan! ;o)

2009-09-28 @ 20:33:19
URL: http://anjocapi.blogg.se/
Postat av: Jess

Kunde inte sagt det bättre själv!

2009-09-28 @ 20:44:47
URL: http://maisongrey.blogspot.com
Postat av: Selma

Det är lite klurigt det där. Feminist är jag avgjort men det finns många olika tolkningar av vad det innebär.

2009-09-28 @ 20:49:49
URL: http://frunatmaken.wordpress.com
Postat av: Britt

SV: ja man undrar ju om han hade ett helt harem av tillfredställda damer :)

Postat av: Britt

Men det svaret kändes ju helt fel mitt i feministdebatten :)

Postat av: Egoinas mamma

Jag har tagit till förnuft i kväll (skriv datum och klockslag!!) och släcker ner nu.God natt, underbara du!

2009-09-28 @ 21:22:54
URL: http://egoinasriktigamamma.blogg.se/
Postat av: pelle

Jag gillade det här inlägget svinmycket, Gun. Och självklart har du rätt i vartenda litet ord du säger. Ingen tvekan om saken!På tal om att skämta lite om feminismen. Hörde att "Ladíes Night" kör med skämtet att de kör upp en tampong i röven för "jämställdhetens skull". Det skämtet var väl... sådäär. ;)

2009-09-28 @ 21:58:41
URL: http://pellespersonliga.se
Postat av: Miiqa - jag överlevde min barndom

sv: På allvar - ja. Jag har alldeles för mycket och det känns hela tiden som att jag ligger steget efter. Pluggandet, kommentarer i bloggen, mail, vänner som vill ses, bröllopsplaner, terapi, umgås med det jag har kvar av familj och släkt osv.. Min hjärna håller på att dö..Nu ska jag sova. Eller iaf plugga i sängen. Kram!

2009-09-28 @ 22:10:27
URL: http://flischyflaschoo.blogg.se/
Postat av: Egoinas mamma

God morgon, Gun! :D

2009-09-29 @ 06:08:29
URL: http://egoinasriktigamamma.blogg.se/
Postat av: Lasse

God morgon Gun.

2009-09-29 @ 06:49:43
Postat av: Gun

Godmorgon Egoinas mamma!:DGodmorgon Lasse!:D

2009-09-29 @ 08:25:24
URL: http://horni.blogg.se/
Postat av: fashionhaggan

håller med dig nästan, för om man inte hade kämpat för att män ska vara barnlediga och hemma med sjuka barn så hade dom som är det inte alls varit det idag, det är jättesvårt på vissa arbetsplatser för män att vara hemma med barn, en slags omvänd feminism, så där måste man faktiskt kämpa för att det ska vara lika självklart att en pappa är hemma lika länge eller längre än mamman, så är et inte idag.

2009-09-29 @ 08:41:34
URL: http://www.fashionhaggan.se
Postat av: Jenny

Om man blir kallad feminist bara för att man inte låter sig trampas på så blir gärna jag kallad feminist. Jäkligt bra inlägg du har gjort!

2009-09-29 @ 10:28:34
URL: http://jjjohansson.webblogg.se/
Postat av: Bjorne

Så sant det du skriver så håller med dig.

2009-09-29 @ 21:07:22
URL: http://bjornesmagazin.blogg.se/
Postat av: Martina

snygg blogg :)

2009-10-04 @ 01:40:56
URL: http://modemartinas.blogg.se/
Postat av: DingJag tycker du har lite vettiga saker här, håller dock inte med dig att dem står för jämnställdhet. haha alla tycker vi olika=)

2009-10-06 @ 20:20:02
URL: http://missding.blogg.se/
Postat av: Jenny

Vilken klockren bild!

2010-05-12 @ 18:41:43
URL: http://sv.hemapro.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0