Copyright

Det här med att "sno" bilder. Det får man ju inte göra hur som helst, enligt upphovsrättslagen, och det är väl rätt, antar jag. Men, så tänker jag på hur jag själv skulle reagera om någon snodde en bild av mig, en som jag ritat, eller fotat. Och ärligt talat skulle jag nog bli ganska stolt. Skön känsla ju, om någon ville ha min bild. Särskilt om det är en av mina teckningar.

Fast man berättar om min förträfflighet, och länkar till mig i så fall... annars jävlar! ;D

Kommentarer
Postat av: sara - Glitterögon

Jag tycker mest att det är lite förvirrande, det här med copyright. För när man googlar bilder står det att bilderna KAN vara upphovsskyddade. Somliga har ju vattenstämpel o då är de förstås skyddade, men hur vet man om de andra är och inte är? Jag försöker välja med omsorg när jag tar bilder från google, ibland går ju bilderna att spåra, ibland hamnar man bara på en annan blogg vars skribent tagit bilderna nån annanstans ifrån. Svårt det där. Helst ska man väl låta bli helt och hållet... men bloggen blir så grå då.

God morgon.

2010-11-22 @ 11:04:54
URL: http://glitterogon.wordpress.com
Postat av: Daniel

Hårda bud!!

Men ingen vill ha mina bilder!;) Å vill dom ha så får dom!Men annat sku det ju va om just höll på med konst, personliga texter, proffs foton... men foton av en avdankad eller fnittrande Daniel får man ta!:))

2010-11-22 @ 11:22:57
URL: http://danielfagerholm.webblogg.se/
Postat av: eva

Jag tycker det där är lite kruxigt. Jag knycker sällan bilder men när jag gör det så är jag brottsligt slarvig med att kolla om det är ok..ska höra med Julia vad hon säger om min senaste stöld..

2010-11-22 @ 11:26:54
URL: http://evastantvarning.blogspot.com/
Postat av: Cecilia tipsar

men precis! om man tar bilder från någons blogg så tycker jag att det är viktigt att ange var de kommer ifrån och gärna fråga först. däremot om jag tar bilder från ett företags hemsida så är jag nog inte lika noga tror jag. borde nog skärpa mig! :)

2010-11-22 @ 11:53:49
URL: http://ceciliatipsar.blogg.se/
Postat av: Synnöve

Jamen visst är det så.

Man blir ju glad över att någon gillar min bild, teckning eller vad det nu är så mycket så de snodde den.

Men det är som du säger under förutsättning att de talar om vart den kommer ifrån....Har du fått snö ännu Gun?

Här snöar det nu....

Kramen Synnöve.

2010-11-22 @ 12:19:11
URL: http://nabolandet.blogspot.com
Postat av: Fru Gårman

Jag brukar fråga jag. Lånar ju ganska ofta en ruta från seriebloggen, har mailat och frågat henne och det går bra om man länkar.

Dina serieteckningar skulle jag gärna låna också, men det blir lite tråkigt då vi har många bloggläsare som är samma och dom är ju dina.

Däremot funderar jag på om du kan rita en liten bild till mig, och vad du i så fall tar för besväret?

Jag är inte riktigt klar med hur det ska se ut men ändå. :)

Maila om du är intresserad!

2010-11-22 @ 12:39:50
URL: http://skadetgaskadetga.blogspot.com/
Postat av: Bara Jag

Jag är rätt olaglig när det gäller att låna bilder - å andra sidan är jag bra på att hitta bilder på "offentliga" sidor där jag har svårt att tänka mig att någon bryr sig? Gillar dina gurkor :-) Kram!

2010-11-22 @ 13:03:08
URL: http://blogg.rhode.se
Postat av: Beate

Roligt att du säger så. Många har ju skrivit på sina bloggar att bilderna har copyright och att man ska fråga först innan man använder som, etc., etc.

Min reaktion är precis som din: Jag blir ju hur glad som helst om någon använder min(a) bilder. För då vet man ju att personen gillar dom. Klart att man ska länka tillbaka, det är ju en självklarhet.PS. När något av mina foton blir bokomslag här på jobbet: jag tackar och buger. Kräver inte ens ersättning (om bilden är tagen med privatkamera och på min fritid). Herregud jag är bara skitstolt:-) DS

2010-11-22 @ 13:26:26
URL: http://bp-computerart.blogspot.com
Postat av: Thakock

Hahaha, jag tycker inte det spelar så större roll. Så länge dom inte används till något dumt. =)sv:Hahhaha, jag har faktiskt jobbat ;D

2010-11-22 @ 14:44:38
URL: http://briadlover.blogg.se/
Postat av: Petra

Jag skulle fråga om lov innan...

2010-11-22 @ 15:03:09
URL: http://misspetra.se
Postat av: Stattinskan

Jag skulle också bli stolt men jag skulle tjura om någon snodde en text/inlägg och skrev att det var deras eget :-(

2010-11-22 @ 15:05:59
URL: http://metrobloggen.se/stattin
Postat av: Svorskan

Frågar de är det ju enbart en komplimang, utan tvekan. Och sen skall de självklart länka. Dina teckningar är ju dessutom konstverk, då stjäl man inte hur som helst OAVSETT. Bara jag får det. :D :D Nää, inte teckningar, men bild stal jag en gång. Men du fick länk!! :D

2010-11-22 @ 15:11:37
URL: http://svorskan.se
Postat av: Yvonne

Många gör ju felet och tror att bara för att man hittar en bild genom att googla så är det fritt fram. Men så är det ju inte. Det räcker inte ens att man skriver att man "hittat/lånat" bilden på Google eftersom det är en sökmotor som visar vilka bilder den hittar via sökordet. Egentligen är ju alla bilder upphovsrättsskyddade på ett eller annat vis. Även sk fria bilder som man kan hitta på nätet i speciella databaser har ett skydd. Man ska t.ex. alltid uppge fotografens/konstnärens namn om det är känt och varifrån bilden kommer.För "vanliga" människor spelar det kanske inte så stor roll om folk lånar ens bilder, men namn och länk till den man lånat bilden ifrån tycker jag bör framgå. Dessutom är det ju bara roligt om någon vill använda bilder man tagit eller teckningar man ritat. De flesta av oss får ju ändå inte betalt för våra bilder utan lägger ut dem bara för att vi tycker det är så himla roligt.

Det är ju en helt annan sak med människor som faktiskt lever på sina foton, sin konst eller sina texter, då är det ju deras levebröd man "snor" om man nu inte betalar för att få använda bilden eller vad det nu är. De som lever på sina bilder/texter/musik får egentligen också automatiskt verkshöjd på sina alster och då är det helt andra regler än för oss "vanliga dödliga"...Ursäkta lång kommentar, men jag har jobbat med såna här frågor och blir irriterad på att vissa ändå bara tror att det är fritt fram att ta hur som helst bara för att man hittar exempelvis en bild på nätet. Det är ju ungefär som att "låna" en cykel man hittar olåst i ett cykelställ...

2010-11-22 @ 15:19:33
URL: http://yvoeri.blogspot.com/
Postat av: Renee

Jag är väldigt dålig på att kolla upp var bilder kommer ifrån, oftast hittar man samma bild på olika bloggar.

2010-11-22 @ 15:27:46
URL: http://reneemari.blogg.se/
Postat av: Diana

Jag hade nog också tagit en stöld som något positivt. Fast tja... det beror på texten som omger bilden med. Hehe.

2010-11-22 @ 15:28:01
URL: http://decdia.blogg.se/
Postat av: Gun

Svorskan: Jo, du får ta vad du vill på min blogg, och alla andra bloggvänner också, jag skulle inte bli det minsta upprörd. Men om någon bara tar en bild, och låtsas att det är deras är det inte så kul.

2010-11-22 @ 15:32:26
URL: http://horni.blogg.se/
Postat av: Gun

Yvonne: Du har såklart rätt, det är nog värre när man lever på sina verk, som du säger.

Men jag personligen skulle inte bli upprörd, bara man länkar till mig är det ok och till och med ett bra sätt för mig att visa upp mina teckningar.

2010-11-22 @ 15:41:51
URL: http://horni.blogg.se/
Postat av: Svorskan

Sv: Jag hade en bild tidigt i somras som jag hade tagit på en morgonpromenad. Det var en kolonistuga. Den bilden återsåg jag på en ung tjejs blogg. Jag kommenterade det och sa till henne att jag hade uppskattat om hon hade frågat först. Hon påstod att hon inte visste att man inte fick göra så. Även om det var "bara en bild", så irriterade det mig. Men frågar man är det helt okej. Ja, om det inte är dottern förstås. ;D

2010-11-22 @ 16:23:41
URL: http://svorskan.se
Postat av: Alexandra

Precis. Så länge man hänvisar till källa så bör det inte vara ett problem. Men det beror såklart till vilket syfte bilden används. :-)

2010-11-22 @ 16:37:42
URL: http://lysandeogonblick.blogspot.com
Postat av: Selma

Man ska nog fråga först. Utan att man frågat vet man ju inte.

2010-11-22 @ 16:40:35
URL: http://frunatmaken.wordpress.com
Postat av: Ellis

När ja gick på surdegsprovningen så var det en man som lånade en av mina bilder - men han länkade aldrig.. ja blev lite stött ja...

2010-11-22 @ 19:29:55
URL: http://ellisu.blogg.se/
Postat av: Jess

Jag skulle fråga om lov först och absolut skulle jag länka till dig! :)

2010-11-22 @ 19:38:16
URL: http://maisongrey.blogspot.com
Postat av: Ama de casa

Jag har tagit alla bilder som är på min blogg. Fast vissa har jag tagit från andra ;-)

Nejdå, de få gånger det har hänt så har jag länkat och erkänt :-)

2010-11-22 @ 20:06:26
URL: http://amacasa.wordpress.com/
Postat av: Gaymasen

Haha, eller hur! Men jag är lite likadan. Bryr mig inte i om folk tar bilder. Så länge det inte är en bild på mig. Haha. Men typ matbilder och liknande. Sure ;D

2010-11-22 @ 21:44:10
URL: http://gaymasen.se
Postat av: Britt

Det finns ju många sidor numer med bilder som fotografer delar med sig helt utan förbehåll. Från de sidorna kan man ju ladda ner bilder till sin blogg...som Fotoakuten.se; vissa bilder på Flickr; Sxc.hu; Freefoto.com ...och många många fler.Själv delar jag också med mig av bilderna på mig i fall nu någon skulle vilja ha dem och göra reklam för vuxenblöjor, hemorrojdkrämer eller fettsugning.

2010-11-22 @ 22:29:00
URL: http://metrobloggen.se/brittsbetraktelser
Postat av: Hillevi

Klart man blir smickrad! :-)

Är jättenoga med att fråga innan om jag vill visa något från en annan blogg, kruxet är ju när man googlar eller lånar på en hemsida. Men har fått för mig att om man anger bildkälla så räcker det?

2010-11-23 @ 09:02:59
URL: http://ihuvudetpahillevi.blogg.se/
Postat av: Ia

Det går att lägga in en kod på bloggen så att det inte går att vänsterklicka på bilderna...men naturligtvis finns det knep att komma undan därför sätter jag nästan alltid copyright på bilderna innan jag publicerar. Naturligtvis är det kul om nån vill låna men då är det låna som gäller ;)

2010-11-23 @ 13:28:49
URL: http://kajsalisa.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0