Ignorans av värsta sorten

Sagt av förskolechef: "Nuförtiden kan man förvänta sig att vissa barn har två föräldrar av samma kön, och vad säger vi då? Och vad gör vi? Det är ju inte naturligt precis!"

Visserligen var det åtta år sedan och chefen ifråga är pensionär nu, men jag kommer aldrig glömma den kommentaren. Jag tror enda sättet att bemöta dessa föräldrar och barn är på samma sätt som vi bemöter alla andra föräldrar och barn på förskolan. Utan att göra skillnad. Om vi vuxna tar det naturligt så kommer barnen också att göra det.

Sagt av kollega på förskola: "Det är inte kul att titta på Melodifestivalen längre. Jag fattar inte varför utlänningar får vara med. Man borde vara svensk för att få ställa upp"

Det året vann Afrodite. Tre färgade kvinnor. Kollegan tyckte även att det inte spelade någon roll om man är född i Sverige eller inte. Är man färgad så kan man inte vara svensk och borde inte få representera Sverige i några tävlingar alls, enligt henne.

Jag hoppas verkligen att den här sortens ignorans är på utdöende. Särskilt på våra förskolor, en plats där vi fostrar våra barn.

                                             


Kommentarer
Postat av: Ellis

Undra vad din kollegade har o säga om fröken sverige som är bosnier eller alban....

2009-09-02 @ 15:08:23
URL: http://ellisu.blogg.se/
Postat av: Ellis

sv: Nej fick ju aldrig iordning på det och det förlorade sakerna... Jag tog ut min ilska på en bakelse dock som misslyckades.... JAG MISSLYCKAS INTE MED BAKELSER!!!!



Men halva kakan föll ur formen pga den smälta chokladen och resten satt i så jag typ nästan började gråta och sade (observera att jag låter som min kusin isac 5 år): Min kaka bajsa på sig =(



Sedan fick jag så fruktansvärt ont i magen (som innan) så jag lade mig i sängen och vilade.... Nu är det bättre dock... Hahaha.... Känner mig misslyckad idag =(

2009-09-02 @ 15:23:37
URL: http://ellisu.blogg.se/
Postat av: Gun

Ellis: Jag jobbar inte med henne längre som tur är, men jag kan tänka mig att hon är upprörd. Hon är trevlig annars, så jag blev verkligen förvånad över att hon hade den här inställningen.



Så det mesta går emot dig idag? Man kan ju bli galen när man lägger ner jobb och så misslyckas det, så jag förstår att du blev galen på kakan. Hoppas din mage inte börjar bråka igen!



2009-09-02 @ 15:34:59
URL: http://horni.blogg.se/
Postat av: Sara - Welcome to Saradise

sv>> tack så mkt, det hoppas jag med :)

2009-09-02 @ 15:45:09
URL: http://snuffsaan.blogg.se/
Postat av: Ellis

Gun: Jaa men Fröken Sverige var o ta i om jag får säga mitt... FRÖKEN SVERIGE... Borde det verkligen inte vara en svensk då? melodifestivalen skiterjag fullständigt i.. men FRÖKEN SVERIGE??? Vad säger det? Ja men fröken sverige är alban...



Jaa allt går emot mig =(

2009-09-02 @ 15:48:53
URL: http://ellisu.blogg.se/
Postat av: Myaraq

Vilken totalidiot.

Herregud.

2009-09-02 @ 15:49:21
URL: http://myaraq.blogg.se/
Postat av: Gun

Ellis: Men om man bor i Sverige tycker jag att man är svensk, även om man kanske inte var det från början:)

2009-09-02 @ 15:58:37
URL: http://horni.blogg.se/
Postat av: pelle

Men jösses, sicka människor du jobbar med! Tur att du har vett nog att tänka annorlunda! ;)

2009-09-02 @ 16:00:07
URL: http://pellepersonliga.se
Postat av: Ellis

Hmm.. Vet inte vad jag skall säga :) Men fröken sverige borde vara svensk tycker jag... Varje land borde resperentera sitt riktiga ursprung...



Visst hon är sjukt vacker, men vad är det för fel på svenska flickor? De är lika vackra de, de borde resperentera sverige just för att de har svenska rötter i sig... Eller så är jag bara ute o cyklar.

2009-09-02 @ 16:05:26
URL: http://ellisu.blogg.se/
Postat av: Jennie - Mitt liv som mig

Jag vet inte om jag skall skratta eller gråta när jag läser detta. Jag tycker iofs inte heller att det är naturligt att en man och man eller kvinna och kvinna skaffar barn, för då hade man kunnat göra det den naturliga vägen. Men blir dom sämre föräldrar eller skiljer sig på något annat sätt från andra föräldrar.. NEJ!



Jag kan ha viss förståelse för att rasismen växer i sverige. Men jag anser inte att åsikterna är rätt. Men då vi inte kan ta hand om våra invandrare på ett bra sätt så hugger vi oss själva i ryggen. Det är min åsikt. hehe detta hade jag kunnat skriva en roman om man jag skall skona dig från det!



Men din kollega som sa detta måste vara väldigt väldigt trångsynt!!



Tusen tack för alla dina snälla kommentarer, du kan konsten att glädja!



KRAM

2009-09-02 @ 16:09:52
URL: http://jennienennie.blogg.se/
Postat av: Egoinas mamma

Egoina placerades först (på pappret) i invandrarförskola när vi flyttade till Sverige, de ändrade på det innan hon ens hade börjat. De första två månaderns pratade hon knappt, sen när hon började göra det var allt svenskt som kom ur hennes mun. Personalen visste inte att hon brukade prata jättemycket så de meddelade inte mig heller. OM hon hade gått bland invandrarbarnen så kanske hon hade öppnat upp lite mera? Personligen tyckte jag att hon fick rätt start, men samtidigt måste jag säga att om man ser till helheten gjorde de fel, de gjorde skillnad. Svårbedömligt pga närheten mellan det norska och svenska språket..



Jag är glad att Egoina har haft många invandrarbarn runt om sig i skola också, då får kunskapen om att man kan tycka, tänka och leva olika på gott och ont.

2009-09-02 @ 16:35:10
URL: http://egoinasriktigamamma.blogg.se/
Postat av: Gun

Det kanske är svårt som du säger i och med närheten i språket. Stackars Egoina, men det gick ju bra sen i alla fall. Jag tycker också det är bra att mina barn känner många invandrare. Det ökar toleransen för andra kulturer.

2009-09-02 @ 16:40:04
URL: http://horni.blogg.se/
Postat av: Egoinas mamma

Tror nog hon bara mådde bra av att vara tyst en stund! HAHAHA! Jag brukade säga till henne ibland att "nu får du vara tyst en stund annars glömmer jag vad jag heter", hon bara babblade och babblade.



Sen vill jag tillägga en sak, det är så många som klagar över förskola etc, Egoina gick i världens mest trevliga förskola. Personalen där var otroligt gulliga och gjorde väldigt mycket roligt och nyttigt för barnen och det märktes att de gjorde det med glädje. Har träffat på flera av personalen på senare år och de säger själva att de trivdes så bra och hade väldigt roligt själv! :D

2009-09-02 @ 17:03:47
URL: http://egoinasriktigamamma.blogg.se/
Postat av: Miiqa - jag överlevde min barndom

Jag brukar sällan titta på folks utsidor, kanske har en del i att jag vuxit upp i ett invandrartätt område? Iaf så är det skrämmande att sådana inställningar finns bland människor som jobbar med barn och ungdomar!



sv: Ja, visst är det synd om mig! Haha, nej då, jag klarar mig. Är ju nästan klar nu :D

2009-09-02 @ 17:03:49
URL: http://flischyflaschoo.blogg.se/
Postat av: Patrik

Sv: Ja, jag ar läst boken och tycker att den är riktigt bra. Har även varit i kontakt med andra böcker och utbildare som försöker dela upp människor i personligheter, men den här boken tycker jag kommer närmast verkligheten. Den finns dock bara på engelska och ibland kan det bli ganska svåra ord som är svåra att hitta sammanhang till om man inte slår upp och översätter. Sen kan första delen uppfattas som lite "tråkig" innan man betat sig igenom den då den består av en massa frågeställningar som utgör ett personlighetstest. Sen vet man vilken av de fyra personligheterna man har mest av när man läser vidare. Då gör man det med ett leende på läpparna när man känner igen sig och personer i sin omgivning. Det är väl investerad tid att läsa den boken.

2009-09-02 @ 17:06:41
URL: http://metrobloggen.se/tellus
Postat av: Emma [foto]

Kikar in^^

2009-09-02 @ 17:08:34
URL: http://emmatjernlund.blogg.se/
Postat av: Miss Dramaqueen

Jag hoppas att det helt och hållet dör ut!! Det här är inte okej..



Är man vit och kommer från finland kan man inte heller bli svensk då eller??



Jag begriper mig inte på sånt här!!

2009-09-02 @ 17:31:06
URL: http://itisart.blogg.se/lisa
Postat av: Gun

Em: Kul att du berömmer förskolan. Det är samma sak där jag jobbar. En otroligt engagerad personal och jättebra verksamhet! De flesta förskolor är bra, men det man hör är ofta de som gnäller.

2009-09-02 @ 17:39:04
URL: http://horni.blogg.se/
Postat av: Vickan

Tack!´Det var helgalet! :D



Jag tror att rasism finns överallt, inte bara hos svenskar. Jag tror att på ställen "ex söder i helsingborg" osv kan rasismen finnas hos invandrare, jag tror att rasismen även finns hos svarta för vita. Den finns hos alla överallt, det är något man aktivt måste jobba med för att göra sig av med.



Vad det befarar homofäöräldrar så är det klart inte normalt eller vad man brukar se, men vem har rätt att definiera vad som är normalt och hur det ska vara?

två av samma kön är säkert lika bra föräldrar om inte mer än tvån av olika. Om inte bättre.

Världen behöver mer kärlek och om dessa människor är lyckliga i sitt förhållande gör det dom mer kärleksfulla mopt varandra!

Så heja förändringar!

2009-09-02 @ 17:51:54
URL: http://vickanls.webblogg.se/
Postat av: anne

Är man uppvuxen i en tunna så har man världsbild därefter.

2009-09-02 @ 17:55:53
URL: http://annnne.blogg.se/
Postat av: pubes

sv: Förmodligen en skröna som dom inte kollat upp faktan på;)



Men fy vilka åsikter, förstår inte hur dom tänker. Läser till förskollärare nu, så jag kommer också en vacker dag att ta hand om barn & jag tänker minsann inte behandla barn/föräldrar annorlunda pga. deras bakgrund/religion/sexualitet. =)

2009-09-02 @ 18:13:33
URL: http://pubes.blogg.se/
Postat av: malin

Oj, man blir svettig! Men förhoppningsvis är de inte så många som tycker opch tänker så. Däremot tycker jag att på den första svenska delen av uttagningen så ska de sjunga på svenska(ja alltså på sitt språk i respektive land). För det är kul att höra dem på hemspråket först. De kommer aldrig fram annars utan det blir på engelska direkt.



Jo då jag kan engelska också, men det är kul att höra båda. ;)



Kram Ma

2009-09-02 @ 18:25:26
URL: http://wahlshalsobar.blogg.se/
Postat av: Britt

Tjänstefel av båda. Det är åsikter du inte får ha när du jobbar i förskolan. De åsikterna kan man behålla i sitt huvud och inte låta passera stämbanden! Visst har vi yttrandefrihet i landet men när man jobbar med att lära barn att vi alla är lika och har lika rättigheter rimmar det lite illa att ha sådana åsikter. Jag tror inte man kan sköta sitt jobb bra om man i grunden tycker att det finns skillnad på folk och folk.

Postat av: ansepanse

SV: ja det lever ju journalisterna på - lite lagom katastrof och så



det är skrämmande att det fortfarande finns så´na som kan uttala sig så

2009-09-02 @ 19:27:12
URL: http://kinaguld.blogg.se/
Postat av: tobys.se

Gud så hemskt.



Rasistiskt, homofobiskt och TRÅNGSYNT skulle jag vilja säga!



Blir så arg att jag glömde av mig ryggsmärta för en sekund. Hmpfs..!

2009-09-02 @ 19:34:11
URL: http://tobys.se
Postat av: William Wistman

Sagt av WW: "Nuförtiden kan man förvänta sig att vissa förskolechefer är trångsynta och rent av dumma i huvet, och vad säger vi då? Och vad gör vi? Det är ju inte naturligt precis!"

2009-09-02 @ 19:44:40
URL: http://sadarlagomkul.blogspot.com
Postat av: anna

det är ju synd om dom, dom har ju inte alla hästar hemma, tråkigt att det ska behöva finnas så tröga människor i Sverige!

2009-09-02 @ 19:47:16
URL: http://www.metrobloggen.se/fashionhaggan
Postat av: femman

Jag tycker det görs för stor sak av saker och ting. Fostras våra barn att det är lika naturligt att vara hetero som gay, mörk som ljus, osv osv osv osv(i all oändlighet), så kommer världen snart att vara en en SÅ mycket mindre problemfylld plats!

2009-09-02 @ 19:48:39
URL: http://femmanfem.blogg.se/
Postat av: Ellis

Mailade dig just! :)

2009-09-02 @ 19:51:09
URL: http://ellisu.blogg.se/
Postat av: sara

Men ojdå, sånna fördomsfulla kommentarer.

2009-09-02 @ 19:55:34
URL: http://glitterogon.blogg.se/
Postat av: Philippa

huh, ja det hoppas jag verkligen. och att vårt förbenade "andra generationens invandrare" försvinner, det finns inget sådant!!



Sv: jodå, nu är det bara att invänta att sambons mattelärare ska rapportera in tentaresultatet så han får sitt studiemedel, sedan skriver vi kontrakt är det tänkt :)

2009-09-02 @ 20:03:21
URL: http://phlippans.blogg.se/
Postat av: Vickan

Ja helt hemskt! Superläskigt faktiskt! Och lite hemskt att tänka men om Faxehunden fortfarande levt hade det här nog aldrig hänt!

2009-09-02 @ 20:20:05
URL: http://vickanls.webblogg.se/
Postat av: Vigdis

Nu hittade jag en Bloglovin' knapp hos dig.

Då hänger jag med lite lättare! ;)

Ha en fin kväll =)

2009-09-02 @ 20:22:15
URL: http://nyandning.blogg.se/
Postat av: Britt

Länkade till dig. Jad skrev ett inlägg om lärare med tanke på lärarna som tejpde igen munnen på en sexåring.

Postat av: Ingrid

Det finns många med konstiga synpunkter

det finns inte så mycket att göra åt det utan bara hoppas att de tar sitt förnuft tillfånga.

Kram Ingrid

2009-09-02 @ 20:49:59
URL: http://ingridspotpurri.blogg.se/
Postat av: karolinajonsson

rösta gärna på mig som veckans blogg! =D http://sannasrum.blogg.se/2009/september/finalisterna-i-veckans-blogg.html#comment

2009-09-02 @ 22:00:31
URL: http://jonssonfotograferar.blogg.se/
Postat av: Britt

Du finns! Dina kommentarer kom fram :)

Postat av: Egoinas mamma

God natt, Gode Gun! :)

2009-09-02 @ 22:13:09
URL: http://egoinasriktigamamma.blogg.se/
Postat av: Gun

Godnatt Em!:)

2009-09-02 @ 22:19:15
URL: http://horni.blogg.se/
Postat av: Myaraq

Janne är, som bra bloggar, beroendeframkallande ;)

2009-09-02 @ 23:02:38
URL: http://myaraq.blogg.se/
Postat av: Garlica

Sjukt!!!

Sv: Fiberhusk är skalen av psyliumfrön - finmalda. Se mitt senaste inlägg eller i länksamlingen "I mitt skafferi"

Sov så gott!

2009-09-03 @ 00:21:05
URL: http://metrobloggen.se/Garlica
Postat av: Egoinas mamma

God morgon, Gode Gun! :)

2009-09-03 @ 05:38:34
URL: http://egoinasriktigamamma.blogg.se/
Postat av: Janne

Godmorgon mysiga Gun! :D

2009-09-03 @ 07:20:23
Postat av: Gun

Janne och Em: Godmorgon mina vänner!:)

2009-09-03 @ 07:55:34
URL: http://horni.blogg.se/
Postat av: Egoinas mamma

PUH! Gott att höra av dig, var rädd du hade försvunnit! :(

2009-09-03 @ 08:00:51
URL: http://egoinasriktigamamma.blogg.se/
Postat av: Gun

Em: Ett par kilo av mig har faktiskt försvunnit, men resten av mig är här:)

2009-09-03 @ 08:31:39
URL: http://horni.blogg.se/
Postat av: Egoinas mamma

Aj då! Jobbigt! Är det därför du letar etter (mera) papper?

2009-09-03 @ 08:54:35
URL: http://egoinasriktigamamma.blogg.se/
Postat av: Ms Sunshine

Angående fröken Sverige och att hon bör vara svensk med svenska rötter... Vart drar vi gränsen under jag lite nu? Först och främst måste jag säga att jag tycker hela tävlingen är förkastlig och ett stort bluff och båg. De säger i tävlingen att de vill genom sin titel förändra världen, stoppa hunger osv bla bla bla.. Har aldrig hört talas om att någon som vunnit någonsin utmärkt sig genom fredliga handlingar som hjälpt världen och dess utsatta folk? Men jag kanske har helt fel och missat de gångna frökens Sveriges stora gester för mänskligheten?



Nog sagt om det. Tillbaka till vart drar man gränsen om att fröken Sverige ska vara "äkta" svensk? Gäller det blont hår och blåa ögon då? Det har ju invånarna i våra grannländer med. De är ju inte heller svenska, får en tjej med danskt ursprung men som vuxit upp i Sverige medverka i tävlingen? Vart drar vi gränsen? Handlar det bara om mörka drag eller annorlunda drag än vad som är majoritet i vårt land inte får ställa upp, så tycker jag det är rasistiskt. Det är min åsikt. Då dömer man bara, enligt mig, andra efter det yttre - något man inte kan styra eller rå för själv. Sånt gör mig mörkrädd. Länge leve mångfalden!

2009-09-03 @ 09:16:56
URL: http://cherrytreelane.blogg.se/
Postat av: Gun

Em: Hahahaha!! Inte riktigt, men skulle kunna vara..

2009-09-03 @ 09:24:47
URL: http://horni.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0