Vi firar midsommar istället

Det är lite sent, jag vet, men jag har funderat på Sveriges natonaldag, varför vi svenskar är så dåliga på att fira den. Jag tror nämligen inte att vi är dåliga på att fira i allmänhet (det såg jag själv helgen som var), utan jag tror bara många inte tycker att det är så mycket att fira. Vi känner ingen stark koppling till något som är värt att fira stort just den dagen.  

Nationaldagen firas till minne av 6 juni 1523, då Gustav Vasa valdes till Sveriges kung. Gusaf Vasa var inte kung över Skåne, Blekinge och Halland.

6 Juni har varit nationaldag endast sedan 1983. Innan dess hette det Svenska flaggans dag och firades till minne av Gusaf Vasa och Kalmarunionens upphörande. 6 juni började kallas Svenska flaggans dag 1916, efter att Skansens grundare Artur Hazelius några år tidigare börjat fira dagen, bl.a för att dra in pengar till Skansen. 

Dessutom har den varit helgdag endast från 2005, vilket många inte tycker är till någon fördel, eftersom man istället tog bort Annandag Pingst som alltid infaller en måndag, och vi därmed förlorade en helgdag de år 6 juni infaller på en helg. 

Om jag förstått saken rätt, så har Danmark liknande lösa kopplingar till sin nationaldag, och firar den inte heller så speciellt. Så vi kan i så fall sluta känna oss ensamma i världen om att inte slå på stort på vår nationaldag. 

Det betyder ju inte att vi ser ner på vårt land, eller den Svenska flaggan, som i alla fall jag tycker det viftas med ganska ofta. Och jag har helt ärligt aldrig varit med om att någon tyckt att det varit rasistiskt att flagga.  
Men det kanske är annorlunda i andra delar av landet?


                  

Kommentarer
Postat av: Janne

Trevligt att JAG inte behöver gå till Wikipedia denna gången. ;DJag har inte heller själv upplevt att någon tycker Svenska flaggan är rasistisk. Det är bara nåt jag läst om att Skolverket med mera tycker. Idiotiskt tycker jag om det.Godmorgon!

2010-06-23 @ 10:40:21
Postat av: Gilla

Det var ett mycket välskrivet inlägg och jag håller med dej. Till exempel var ju inte Skåne svenskt från början.Kram/Gilla

2010-06-23 @ 10:56:49
URL: http://trebgilla.blogspot.com
Postat av: eva

Jag har heller aldrig träffat någon som tycker att flagga skulle vara rasistiskt!

Jag kanske är ute och cyklar men jag är inte säker på att man där man firar stort på sin nationaldag är varken mer eller mindre patriotiska än vi.Utan att man faktiskt tar det som mer av en folkfest än att man nödvändigtvis skulle ha varmare känslor för sitt hemland än vad vi har.

Jag menar att det kanske är som på julen, de flesta kanske inte firar Jesus födelsedag då heller men njuter av festligheterna i alla fall!

2010-06-23 @ 11:19:17
URL: http://tantsnack.blogg.se/
Postat av: Yvonne

Jag håller med dig, vi har inte någon allmänt stark koppling till den 6 juni. De allra flesta har väl ingen aning om varför det är just det datumet som gäller. Men bara för att man inte firar nationaldag betyder ju inte det att man ser ner på sitt land. I många andra länder där nationaldagar firas stort har de ju någon speciell händelse kopplad till dagen. Något krig som upphörde eller när landet blev en självständig stat till exempel. Gustav Vasa och Kalmarunionen känns liksom inte så stort.

Det är ju visserligen roligt med firande, och man ska ta alla chanser till sånt, men jag tycker inte svenskar överlag är sådär överdrivet mycket för att fira annat än i stora sportsammanhang.2010-06-23 @ 11:31:52
URL: http://yvoeri.blogspot.com/
Postat av: Selma

Det är lite som när man bygger gångvägar utan att bry sig om var folk faktiskt går med djupa spår i gräsmattan bredvid gången i stället. Jag tror det varit enklare att bestämma sig för ett ännu ordentligare midsommarfirande än att få folk i stämning på nationaldagen.

2010-06-23 @ 13:14:18
URL: http://frunatmaken.wordpress.com
Postat av: Diana

Jag har varit med om att det är rasistiskt med den svenska flaggan. I grundskolan gick jag på en skola där det var ca 95% invandrare. Vi fick måla våra skåp och många hade sina hemländers flaggor på skåpen. Några svenskar målade svenska flaggan men det fick de ta bort för det var rasistiskt... Vi fick inte heller stå och sjunga på nationaldagen när flaggan hissades osv. Trist.

2010-06-23 @ 13:37:45
URL: http://decdia.blogg.se/
Postat av: Frela

Jag tror att det handlar lite om att vi aldrig har varit ockuperade och därmed firar vi ju inte den 6:e juni till minnet av frigörande från... Jag tror att länder som äntligen blivit fria från ngn annan känner en befrielse och vill fira på ett helt annat sätt!!

Däremot firar jag inte direkt midsommar heller - jag har under 10 års tid alltid varit Spanien över midsommar och eftersom där inte finns den traditionen så har midsommar bara varit ytterligare en kul festkväll men inte med midsommarstång etc etc..när vi sedan firade midsommar i Sverige en sommar frågade mitt minsta barn - "Vad gör man egentligen på midsommar" och tyvärr var jag inte den bästa ambassadören för att berätta denna helgs traditioner..

2010-06-23 @ 13:49:55
URL: http://www.trumsamumma.blogspot.com
Postat av: Jompen

nä det är lite konstigt det där.

tänk om vi kunde göra som norskarna.

en dag om året där vi verkligen firar.det är helt galet med bara nationalsången tycker jag, den får ju inte sjungas i skolan längre.

Jag blir alldeles knäpp på dom där.

2010-06-23 @ 13:56:10
URL: http://johannamoxell.blogg.se/
Postat av: Em

I Landskrona används flaggan av flera rasister. De har den hängande vid ingångsdörren eller liknande som en "symbol". Som tur är verkar det försvinna mer och mer, men för några år sen var det rent av obehagligt. Särskilt när ens egna grannar gör det.Är Jannes pik riktat mot mig? Jag som trodde han gillade att korrigera andra? ;D

2010-06-23 @ 14:12:19
URL: http://egoinasmamma.nu
Postat av: Ellis

Janne börjar hålla me oss fruntimmer hela tiden numera... VAD SKER JANNE!?God morgon Gun!

2010-06-23 @ 14:39:53
URL: http://ellisu.blogg.se/
Postat av: lucke

najs blogg du! :D

2010-06-23 @ 14:58:22
URL: http://modegrabben.blogg.se/
Postat av: Hillevi

Nej, har inte heller träffat någon som ansett däremot att den används i fel sammanhang är obehagligt, men det är ju upp till oss att återta den.

Du har så rätt, det tar tid, mycket tid, att skapa traditioner.

God kväll! :-)

2010-06-23 @ 16:45:19
URL: http://ihuvudetpahillevi.blogg.se/
Postat av: Pia

Ibland känns det som om vi gett bort vår svenska flagga till rasisterna. Inte bra!! :o(

Kram på dig!!

2010-06-23 @ 17:22:48
URL: http://anjocapi.blogg.se/
Postat av: Heidi

Det är bara stolligt att den svenska flaggan skulle va rasistisk, jag har flera vänner från andra länder som tycker att det är otroligt konstigt att det ses som rasistiskt att flagga o sjunga nationalsången! Ang. nationaldagen så har vi aldrig firat den vi heller.

2010-06-23 @ 18:29:30
URL: http://webmum.blogg.se/
Postat av: Gröna Anna

Nej, jag har inte varit med om att det ses som rasistiskt att flagga sådär i allmänhet. Och jag håller med om att det snarare är midsommar som är vår nationaldag, då kommer många gamla traditioner fram och det syns nog ännu fler svenska flaggor då än 6:e juni.

2010-06-23 @ 18:55:53
URL: http://www.metrobloggen.se/gronaanna
Postat av: Beate igen

Håller med dig. Men att skylta med en svensk flagga i Rinkeby, Tensta eller Rosengård är väl kanske inte att rekommendera. Det är väl bara USA och Frankrike som är mest kända för att fira sins nationaldagar som galningar.

2010-06-23 @ 20:27:18
URL: http://bp-computerart.blogspot.com
Postat av: emma

bra skrivet, men nog hade det ju varit roligt med en lika stor folkfest som i t ex norge! :)

2010-06-23 @ 22:33:31
URL: http://emmanilss0n.blogg.se/
Postat av: Bara Jag

Jag har aldrig spekulerat över vårt nationaldagsfirande egentligen - det är en dag som kommer och går. Midsommar däremot är fylld av traditioner och "jippo" - varför inte flytta nationaldagen? Finns det ingen kung som valts på midsommar som vi kan fira istället?

2010-06-23 @ 23:49:32
URL: http://myworldmytruth.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0