Man måste vara frisk för att orka vara sjuk

Sjukvården är bra underlig. På ett och samma sjukhus (Akademiska i Uppsala) har de ingen som helst koll på varandra.

I juni i år fick jag veta att min rygg ska stelopereras. Det skulle bli av i höst sa läkaren, men när jag blev förvånad erkände han att det nog kunde dröja till framåt jul. Men först skulle jag skickas på magnetröntgen.

Okej tänkte jag. Det är bara att vänta då.

Efter tre månaders väntan började jag fundera på varför jag inte fick någon tid för röntgen, så jag ringde Ortopeden för att fråga hur allt funkar.

När de äntligen svarade efter ett par dagars försök fick jag veta att jag skulle ringa direkt till Röntgen.

Gjorde det. Efter att ha lika svårt igen att komma fram fick jag veta att det är ett års väntetid på magnetröntgen. De kunde skicka remissen till Enköping, men då måste JAG ringa Ortopeden först och fråga.

Ringde Ortopeden igen. När jag väl fick prata med dem och berättade att det är ett års kö till Röntgen blev det först tyst i luren, sen "Det kan det väl inte vara!"  "Ring Röntgen igen, de bestämmer själva vart de skickar remissen..." Fick också veta att bara röntgen är gjord skulle jag få en tid för operation.

Ringde Röntgen igen. De blev galna när de fick höra att Ortopeden inte har koll på kötiderna. Lovade skicka remissen till Enköping och ta upp med läkarna att de måste sluta lova operationer inom orimligt kort tid.

Det här var i förrgår. Idag ringde de från Ortopeden. De har plötsligt nio månaders väntetid på operation och vill skicka mig vidare till Spine Center i Upplands Väsby....

Jag frågade vad som händer med röntgen i Enköping, men det hade hon ingen aning om.

Jag har kollat Spine Centers hemsida och det står att man ska ringa och bevaka sin köplats själv! Snart får jag väl göra operationen själv också.

Inte en enda gång har jag överdrivit denna historia, det var så här till punkt och pricka. Jag tänker på alla äldre och de som är sjukare än jag, hur ska de orka hålla på så här??

 Min rygg om några månader (om det nu blir av någon gång).

Kommentarer
Postat av: Stattinskan

Jag har haft sådan tur med mina operationer på ortopeden i Lund ... Ibland har jag "bett" om att få skjuta fram dem... Så olika det kan vara, Lund är ju ett stort universitetssjukhus och har stort upptagningsområde... Lycka till när det bär av. Håller tummarna för att du inte ska behöva vänta så länge! Kram

2009-09-25 @ 17:05:12
URL: http://metrobloggen.se/stattin
Postat av: Egoinas mamma

Synd, men jag blir inte förvånad. Kösystemen etc är idiotiska. Bara att hantera alla som står i kön under tiden tar ju resurser. Skulle tro att lönsamheten ville vara större om de var ajour? Och sen alla som lider under tiden, alla sjukskrivningar etc. Jag FATTAR inte att det kan ha med ekonomi att göra, men det påstås det ju. KRAM

2009-09-25 @ 17:17:22
URL: http://egoinasriktigamamma.blogg.se/
Postat av: Ellis

Jag tycker läkare och dylkt missköter sina arbeten.Kommer du ihåg mitt magont? Det har tyvärr kommit tillbaka - men jag är van med värken nu att jag slutat klaga... Bara lever med det.Jag väntar ÄNNU på att min läkare skall ringa som utlovat - ja när var det? 1 månad sedan han sade "Vi ringer imorgon" - ja.. imorgon.. det var för en månad sen som sagt...

2009-09-25 @ 17:25:27
URL: http://ellisu.blogg.se/
Postat av: Britt

Jag känner igen det där. Så har jag också fått göra både med magproblem och axel problem. Allt hänger i luften och man får själv vara spindeln i nätet och ringa runt och kolla kötider, informera läkare...Vi kanske skulle skicka ett underlag för konsultarvode till Landstinget för allt jobb vi gjort? Vad tar en konsult i timmen? Vi kanske blir rika på egen sjukdom :)

Postat av: Miiqa - jag överlevde min barndom

Sjukvården är en sjuk vård.. Usch..Kram till dig!

2009-09-25 @ 17:37:10
URL: http://flischyflaschoo.blogg.se/
Postat av: Vickan

Nej jag gjorde det för att jag var trött på tentaplugget och hade så många påsar att det känndes vettigt ;)

2009-09-25 @ 17:50:15
URL: http://vickanls.webblogg.se/
Postat av: Ellis

SV: Jag orkar faktiskt inte bry mig... Inte just nu..

2009-09-25 @ 17:50:26
URL: http://ellisu.blogg.se/
Postat av: Janne

Jag har ett exempel på hur orättvist systemet är och att pengar talar även i den branschen. En kompis till mig startade en liten firma ihop med en annan kille för ungefär 10 år sen. För ca 3 år sen blev han tvungen att göra en knäoperation men det var lång kö sa dom. Han skulle räkna med 6-7 månader innan han ens fick en tid sa dom. Hans kollega påminde om att vid uppstartandet av firman så tecknade dom en försäkring som det ingick sjukvård i. Kompisen hörde av sig till försäkringsbolaget som godkände operationen. Han ringde tillbaks till samma sjukhus och sa att hans försäkring täckte alltihop. Han fick genast, i första samtalet som han nämnde försäkringen, en tid för operation 1,5 vecka senare.

2009-09-25 @ 17:58:26
Postat av: Gun

Janne: Det är likadant på Spinal Center där jag ska opereras. Det står på hemsidan att betalande inte har lika långa köer. Dåligt att pengar ska styra en sån sak.

2009-09-25 @ 18:05:45
URL: http://horni.blogg.se/
Postat av: Vigdis

Ja, jag är en riktigt stolt mormor =)

Ha en fin fredagskväll!

2009-09-25 @ 18:35:28
URL: http://nyandning.blogg.se/
Postat av: Egoinas mamma

Sv: Jag gillar också William, men han är en sån som jag tycker blir roligare efter hand när man lär känna stilen lite. Men det är ofta så med humor tror jag. :)

2009-09-25 @ 18:49:29
URL: http://egoinasriktigamamma.blogg.se/
Postat av: Egoinas mamma

Sv: Wow! Vad duktig du är! Och vad poppis du är! :D

Visst är den rolig att ha där? Jag tycker Knuff-rutan är en super uppfinning.

2009-09-25 @ 19:09:38
URL: http://egoinasriktigamamma.blogg.se/
Postat av: sara

Det där ska man väl som patient inte behöva ta hand om???

2009-09-25 @ 19:14:29
URL: http://glitterogon.blogg.se/
Postat av: Yvonne

Det är ju inte riktigt klokt! De kanske tror att det finns gör-det-själv-kit på Claes Ohlson så att folk kan fixa såna operationer själva. Man får väl bara hoppas att det inte fungerar på samma vis om man till exempel råkar ut för brusten blindtarm.

2009-09-25 @ 19:51:40
URL: http://yvoeri.blogspot.com/
Postat av: Jess

Det svenska vårdsystemet är under all kritik! Nej, sjuk får man inte vara.

2009-09-25 @ 22:34:29
URL: http://maisongrey.blogspot.com
Postat av: Pia

Sätt dig och ring dem en gång per dag och fråga när din operation ska bli.. Då ledsnar de snart och ger dig en tid för att slippa dig! Precis som du säger, man måste vara frisk för att vara sjuk.. Man måste kämpa massor och köra ut armbågarna, trots att man egentligen inte är en sådan person.. I det här fallet handlar det om livet och inte om någon reatröja! Keep it up, girl! Kram!

Tänk rosa!! ;o)

2009-09-25 @ 23:10:32
URL: http://anjocapi.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0