Mitt självförtroende är inte alltid det bästa

Självförtroende är att tro på sin förmåga. Självkänsla är att känna sitt värde som människa. Självsäkerhet är bara yta.

Om man själv tycker att man är en bra människa som borde duga men ändå känner att andra inte tycker att man duger och tar åt sig av deras åsikter som egentligen kanske inte ens är deras åsikter eftersom de inte sagt något utan bara är en känsla man får när de är närvarande, har man bra eller dålig självkänsla då?




Godmorgon och ha en trevlig Tisdag!


Kommentarer
Postat av: Egoinas mamma

God morgon, underbara!

Det är en kinkig fråga, för man borde lyssna på andra, samtidigt som man inte skall låta sig knäckas av vad de säger. Det kan ju vara att de har rätt?



Kanske det ligger i styrkan i självkänslan? Jag vet inte, jag har i varje fall problem med det själv.



Ha en underbar dag!!

2009-11-10 @ 08:53:40
URL: http://egoinasriktigamamma.blogg.se/
Postat av: Patrik

I det fallet du beskriver är det självkänslan som är dålig. Då kan man känna sig dålig i förhållande till andra människor som man anser som bättre.



Ibland uppfattar man en person fel och tror att denne har väldigt bra självkänsla, men det visar sig sedan att det är tvärt om.



Det är ofta människor med låg självkänsla som "trampar" på andra med låg självkänsla. Det gör dem bara för att lyfta sig själva och känna sig bättre på någon annans bekostnad.



Det kan vara närstående med låg självkänsla som trampar på andra närstående för att känna sig bättre.



Jag har en vän som har en förälder som gör så. Vännen får alltid höra att hon inte är bra, att hon är överviktig och att hennes syster minsann är bättre. Och det är definitivt inte bra för självkänslan att få höra sådant från en förälder eller annan närstående.

2009-11-10 @ 09:26:01
URL: http://bloggliv.ws
Postat av: Miss Dramaqueen

jag tror det...men det är svårt att förstå så här när man är nyvaken..

2009-11-10 @ 10:29:50
URL: http://itisart.blogg.se/lisa
Postat av: Jojjo

Att inte låta andra trycka ner ens människovärde är att ha en bra självkänsla. För alla är värda precis lika mycket. Det är dom som tror sig vara förmer än alla andra och som tror att dom har makt att styra och påverka på ett negativt sätt som har dålig självkänsla. Tar man ändå åt sig är man inte bara mer än "människa" med en smula dåligt självförtroende.. :)

2009-11-10 @ 10:39:55
URL: http://johannachristersdotter.blogg.se/
Postat av: Kina

Det va en knivig fråga som tåls att tänka på. Asså jag vet inte. Känner man att man duger men så i vissa sällskap känner man att man inte duger så tänker jag att det kanske finns människor i det sällskapet som tar stor plats och gör att man själv kanske känner sig liten och därmed får känslan av att inte duga men att man egentligen är nöjd med sig själv och tycker att man duger. Äsch, jätte svårt att förklara hur jag menar. Kram och hoppas dagen är bra.

2009-11-10 @ 11:12:18
URL: http://metrobloggen.se/erhit
Postat av: tobys.se

Oj vilken svår fråga! :o



Ingen aning.

2009-11-10 @ 11:12:45
URL: http://tobys.se
Postat av: ansepanse



Japp, då har man en dålig självkänsla



tack GUN och tack JANNE, nu är det fixat med min laptop - HURRA

ha en fin tisdag

2009-11-10 @ 11:21:18
URL: http://kinaguld.blogg.se/
Postat av: Ellis

Gooood morgon Gun!! :)

2009-11-10 @ 11:37:49
URL: http://ellisu.blogg.se/
Postat av: Petra

Som jag ser det tror jag man har dåligsjälvkänsla då.

Bra självkänsla så kan man se över sånt. När man "tror" att andra ser ner på en.

2009-11-10 @ 11:38:33
URL: http://inspirebypetra.blogg.se/
Postat av: Amanda

Svår fråga.. Har dessvärre inget bra svar. Dålig självkänsla, dåligt självfötroende och allt som det innebär har förföljt mig för länge för att jag ens ska kunna se skillnad på sakerna..

2009-11-10 @ 12:12:01
URL: http://medelrutanvingar.blogg.se/
Postat av: marina

Svår fråga....

Tänk vad man själv kanske utstrålar en ``dålig dag´´,så många misstag det kan bli till andra människor.Det kanske får dem att krympa och så är man inte själv medveten om det.? Ibland gör man sig själv svag för man lägger in både det som är menat till en och det som inte alls är menat från andra medmänniskor.Vi tolkar intryck och känslor från andra utifrån den sinnesstämningen vi själva är i !

2009-11-10 @ 12:14:02
URL: http://gallerigavelin.blogg.se/
Postat av: Patrik

Sv: Visst är det bästa om båda kan läsa boken, och han kanske gör det frivilligt om han blir tillfrågad :)



Ett annat alternativ kan vara att läsa den själv och sedan prata om boken och ta en diskussion och på det sättet komma fram till hur båda parter tänker och fungerar.

2009-11-10 @ 12:36:04
URL: http://bloggliv.ws
Postat av: Tizzel

Välställd fråga!!!

Har mött just den här funderingen på flera håll förut faktiskt, men aldrig kommit fram till något bra svar.

Skulle kunna ha en lååång utveckling här - men känner att utrymmet inte riktigt räcker till! :-)

2009-11-10 @ 12:42:42
URL: http://tizzel-o-tazzel.blogspot.com/
Postat av: Leia ♥

Så länge man tycker bra om sig själv oavsett vad andra tycker så har man bra självkänsla. =)

2009-11-10 @ 12:45:51
URL: http://leiabloggar.blogg.se/
Postat av: Ulrika

Det hänger väl lite på dagsformen också, hur man tar vid sig av kritik eller vad man uppfattar som kritik. Ibland känns det som jag själv är min största kritiker och den idioten går det ju inte diskutera med överhuvudtaget.. :-)

Försök samla dej till en riktig självpepp, där du tänker igenom allt du faktiskt är bra på och uppskattad för!!! Det är massor!!

Kram fina du!

2009-11-10 @ 12:53:30
URL: http://fabulousforty.blogg.se/
Postat av: PJOLTAS

Jag har ju alltid bäst självförtroende när man är själv och ensam.

2009-11-10 @ 12:57:18
URL: http://pjoltas.se
Postat av: Ulla

Det här är svårt. Det är konstigt att andra människor kan få en att må dåligt utan att de ens behöver säga något. Jag kan bli så arg på mig själv som tillåter det.

2009-11-10 @ 13:19:37
URL: http://ulla67.blogg.se/
Postat av: Janne

Om inte personen sagt något utan det bara är något man känner på sig så har man ju inte fått bekräftat att känslan stämmer. Säger sen personen precis vad du trott så har man ju en fruktansvärt bra självkänsla. Säger hon tvärtemot vad du trott har du en dålig självkänsla. Alltså är självkänslan beroende av bekräftelse? Nånstans låter det fel.



ansepanse: Varsågod! Glad att det löste sig för dig. :D

2009-11-10 @ 13:23:12
Postat av: Gun

Janne: Om man har bar självkänsla bryr man sig väl inte ens om vad personen tycker, eller? Man vet sitt värde ändå?

2009-11-10 @ 13:51:47
URL: http://horni.blogg.se/
Postat av: lea

där beskrev du mig väldigt bra!

jag tycker att jag är jättebra och jag tycker om mig själv, men i andras sällskap kan jag bli osäker och undra om jag verkligen duger åt dem... men jag jobbar med det där, duger man åt sig själv så duger man åt andra..

2009-11-10 @ 13:53:45
URL: http://frokenlea.blogg.se/
Postat av: Kadri

då har man väl en dålig självkänsla eller ?

2009-11-10 @ 14:14:10
URL: http://livetivillavillekulla.blogg.se/
Postat av: Nanna

God middag Gun! Knepig fråga, en sak som är bra för

självkänslan är att omge sig med människor som, inte falsksmörar, men som lyfter en. Såna som ger en lite flyktig komplimang,det behövs så lite! Som ex. min danslärare: När jag blir frustrerad för att fötterna inte fattar vad hjärnan tänker, så säger hon: Glöm inte mannen som gick på stepp i tio år, han lärde sig aldrig ett enda steg,men han hade roligt! Då tänker jag WOW, jag har roligt..och Jag har lärt mej Fem steg!! Alla behöver bekräftelse, vad det än handlar om..Kram till Dej..Geni-nöt- knäckar-Gun !

2009-11-10 @ 14:32:24
URL: http://honkytonkangel.blogg.se/
Postat av: Egoinas mamma

Gun&Janne: En med bra självkänsla borde kunna lyssna till kritik, eventuellt ta den till sig om man tycker den är befogad UTAN att självkänslan rubbas ändå? Eller? Jag tänker så ivarje fall.., men så är inte min självkänsla på topp heller, även om jag är relativt nöjd med den ändå. :D

2009-11-10 @ 15:07:19
URL: http://egoinasriktigamamma.blogg.se/
Postat av: Gun

Em: Du har rätt, det borde man. Nu är det ju ingen som sagt något speciellt, utan "bara" en känsla av att inte duga inför vissa människor. Det tyder nog på dålig självkänsla skulle jag tro. För mig går det upp och ner i perioder, beroende på hur jag mår.

2009-11-10 @ 15:38:14
URL: http://horni.blogg.se/
Postat av: Janne

Men varför ska man då ens ta åt sig av deras åsikter som kanske inte ens är deras åsikter? Jag tror att en med riktigt bra självkänsla totalt struntar i vad andra tycker och kör sitt eget race? Självklart ska man kunna ta åt sig av konstruktiv kritik men om den kritiken inte passar en i smaken så tror jag, precis som Em, helt enkelt att en person med bra självkänsla struntar i den.

2009-11-10 @ 15:46:59
Postat av: Bögen från Dalarna

Detta är intressant! Många kan stråla jättemycket självförtroende, kommer in i ett rum och säger till sig själv och utstrålar till alla "JAG ÄR SNYGGAST, BÄST..." Men innerst inne gråter personen, typ. Ska på föreläsning på tisdag, Mia Törnblom ska tala. Lär bli intressant! =)

2009-11-10 @ 16:08:57
URL: http://gaymasen.se
Postat av: Egoinas mamma

Det går upp och ner här också, hade varit roligare om det fungerade vertikalt..(en liten snabb nöt ;D)



Gun&Janne: Man kan lätt bli osäker i vissa sitationer. Det kan även handla om grupptryck. Om alla på ditt jobb säger att du har kort stubin, medan du är övertygad om att du har en lång, så om de envisas är det enbart en tidsfråga innan du börjar tro på dem. Ett psykologisk faktum och det är ytterst få människor som klarar av att motstå detta. Samma sak med barn, kvinnor eller män som lever under förhållanden där de blir påverkade på samma sätt. Oavsett hur stärk självkänsla vi har så påverkas vi av yttre faktorer. Frågan är hur vi skall hantera kritik (positiv eller negativ) från andra där vi intuitivt reagerar med att "det är fel". I en relation kanske man inte ens VILL lyssna till sin intuition för husfridens skull.



Ett jättesvårt ämne, tycker jag.

2009-11-10 @ 16:21:14
URL: http://egoinasriktigamamma.blogg.se/
Postat av: Gun

Janne: Ja det var ju det jag menade också. ;)



Em: Ja det är sant! Det är väl så mobbning fungerar också, man kan ha hur bra självkänsla som helst men till slut blir man påverkad om man blir utsatt för grupptryck. Vanlig kritik är en annan sak.

2009-11-10 @ 16:42:41
URL: http://horni.blogg.se/
Postat av: Ama de casa

Svår fråga...

Nu har jag suttit här och funderat länge. Självkänsla... Att andra får en att känna att man inte duger... Visst, det är en otroligt bekant känsla, men har det inte mer med självförtroende att göra?

Nej du, just på din ställda fråga går jag bet.

Kram

2009-11-10 @ 16:50:41
URL: http://metrobloggen.se/amadecasa
Postat av: Egoinas mamma

Ser Ama de Casas kommentar och andra också. Kanske jag är fel på det, men är inte självförtroende vad man TROR man kan och självkänsla mer om man tycker att man duger som person?



Sen så vill jag (för en gångs skull :D) protestera på att självsäkerhet är ytligt om du menar en fasad. Äkta självsäkerhet är för mig det man utstrålar när man antingen har ett gott självförtroende eller en god självkänsla, eventuellt både och. Sen kan man spela att man är självsäker, men det är inte att vara det. Men det var kanske så du menade?



Ämnet intresserar mig, om jag bara hade fått riktigt grepp om det så inbillar jag mig att jag hade kunnat jobba på att bli bättre själv.

2009-11-10 @ 17:24:49
URL: http://egoinasriktigamamma.blogg.se/
Postat av: jess

Alla har redan svarat, men ja, dålig självkänsla.

2009-11-10 @ 17:49:22
URL: http://maisongrey.blogspot.com
Postat av: Gun

Em: Ja du har rätt om självkänsla och självförtroende efter vad jag har lärt mig. Många blandar ihop det.

Och det där med självsäkerhet har du nog också rätt i. Man kan ju utstråla självsäkerhet när man har gott självförtroende och god självkänsla. Det jag tänkte på var att man kan verka självsäker utan att vara det och då är det bara yta. Jag läste på lite innan jag skrev inlägget, och fick det därifrån jag läste och tänkte inte längre än så.

Jag har trott att jag har bra självkänsla men kommit på att det nog inte är riktigt sant, så jag behöver också jobba på det.

2009-11-10 @ 17:50:25
URL: http://horni.blogg.se/
Postat av: Gun

Em: Har tänkt lite och det jag läste var att självsäkerhet är det man visar utåt och på sätt är det yta och säger inget om hur man egentligen mår.

2009-11-10 @ 18:05:02
URL: http://horni.blogg.se/
Postat av: Egoinas mamma

Men så kan man också tyda vad du skrev i själva inlägget om självsäkerhet, så då var det rätt! Du har alltid rätt! ;)



Jag har vanligen ett mycket bra självförtroende, både jag själv och andra tolkar det som att jag även har en bra självkänsla. Jag vet numera att så är det inte, men det är så svårt att komma åt det!

Jag vet en övning man kan göra, borde prioritera den.. Men det är en sån grej där man känner sig så töntig när man står framför spegeln.

2009-11-10 @ 18:12:55
URL: http://egoinasriktigamamma.blogg.se/
Postat av: Janne

Hmm, du gjorde visst det! :"> (<-- smilien för att rodna)

2009-11-10 @ 18:51:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0